Eet weetjes

Hormoon balancerend eten

24 juni 2015

Volgens de Chinese geneeskunde heeft een vrouw een cyclus van 7 jaar en bij 7×7 komt ze in een natuurlijke overgang. Van lichamelijke vruchtbaarheid evolueer je dan naar ‘geestelijke vruchtbaarheid’. Probleem bij die overgang is dat hormonen niet meer in balans zijn. De eierstokken produceren geen hormonen meer en die rol wordt overgenomen door de bijnieren.

Probleem is echter dat de bijnieren het heel druk hebben. Het zijn kleine ‘druifjes’ bovenop de nieren die ervoor zorgen dat we met stress kunnen omgaan. Voor de bijnieren is echter ‘alles’ stress, niet alleen situaties maar ook gedachten en voeding. Dus produceren deze orgaantjes veel cortisol om met die blijvende stress om te gaan. Dit ten nadele van oestrogeen, testosteron en progesteron.

Hormoonspiegels kelderen in plaats van langzaam af te nemen. Heb je problemen met je bijnieren dan heb je vaak ook problemen met de schildklier. Dat is niet ideaal want schildklierhormonen regelen vetverbranding en controleren het gewicht. Terwijl bijnieren zorgen voor energie en de bloedsuikerspiegel regelen. Het is dus belangrijk om de bijnieren al goed te soigneren voor die befaamde ‘overgang’. En nu komt de boodschap die we nooit horen: bijnieren hebben verzadigd vet nodig want hormonen worden gemaakt uit cholesterol. Ons lichaam produceert cholesterol los van voedselinname. Verzadigd vet en cholesterol stabiliseert de bloedsuikerspiegel en kalmeert de bijnier.

Vetten zijn energieboosters maar kies bij voorkeur voor goede vetten zoals noten, vis, lijnzaadolie, avocado en olijfolie. Let wel dat olijfolie niet geschikt is voor hogere verhitting. Dan kies je beter voor kokosolie of zelfs met mate voor roomboter. Ook kaas en eieren behoren tot gezonde vetten indien je ze met mate consumeert.

Ik deed onlangs een bio-scan en daaruit kwam onder meer dat ik mijn schildklier toch wel wat moest verzorgen (vroeger had ik ook al te horen gekregen uit een bloedonderzoek dat mijn bijnieren ook wat ondersteuning konden gebruiken). Ik kreeg het advies veel jodium te eten (belangrijk voor de schildklier) en dat vind je vooral in mosselen, zeewier, kelp… en het geel van een ei en kaneel is dan ook aan te raden.

Voeding die ondersteunend is voor de bijnier zijn vooral vetten want de basis grondstof voor cortisol (wordt aangemaakt in de bijnieren) is cholesterol! Maar de bijnier is ook wel selectief welk soort vetten het wil want ze hebben een bijzondere voorkeur voor verzadigde vetten, en dat is net een product dat heel veel (vrouwen vooral) mijden. Dus zeker eten, met mate!! Behalve verzadigde vetten is vitC is super ondersteunend!

You Might Also Like