Ontbijt

Zuurdesembrood met pompoenpitten

27 juni 2015

Dit is zonder twijfel het beste zuurdesembroodje dat ik al gemaakt heb. Je moet er een aantal dagen voor uittrekken maar als je graag brood eet zeker de moeite waard. Dit broodje bevat enkel meel, water en zeezout en is beter te verteren dan een gistbrood. Wij vinden dit zo lekker dat er zelfs geen beleg op hoeft! Mijn kids lusten het jammer genoeg niet. Je moet wel voor de zure smaak zijn…

Eerst moet je de zuurdesem maken en ik vind het makkelijkst om daar ’s morgens mee te beginnen. Neem een glazen kom die groot genoeg is en meng 100gr roggemeel (kocht ik in biowinkel) met 100ml water. Even doorroeren met een lepel en niet erg als er nog brokjes in zitten. Bedek de schaal met een doek. ’s Avonds enkel nog even doorroeren en terug bedekken. Dag 2 en 3 doe je niets anders, af en toe eens roeren en normaal vormen er al kleine belletjes en begint het licht zuur te ruiken. Het is belangrijk dat de glazen kom op een tochtvrije plaats staat gewoon op kamertemperatuur.

Dag 4 en 5 ga je de desem ‘voeden’ door op beide dagen ’s ochtends terug 100gr meel toe te voegen en beetje water zodat je terug goed kunt doorroeren. Niet al te veel water gebruiken. De desem ziet er uit als een dikke pap. Elke avond nog altijd even doorroeren en dit mag je tijdens de dag af en toe ook blijven doen.

Dag 6 maak je het broodje. Ik gebruik daarvoor de kitchen aid met het witte ‘kneedding’. Heb je dat niet dan kan je ook een grote kom gebruiken. Meng in de kom 500gr tarwemeel, 100gr bloem en 10gr keltisch zeezout. Maak een kuiltje in het midden en giet er 350gr zuurdesem in. Even doorroeren en heb je kitchen aid dan kan je die het verdere werk laten doen. De aid laten kloppen tot de kom als het ware vanzelf schoongemaakt wordt. Heb je geen kitchen aid dan zal je zelf moeten kneden tot je een mooie elastische bal hebt.

Dit deeg terug in een schaal leggen en met natte doek erover nacht laten rijzen. De volgende ochtend terug even doorkneden want anders heb je grote luchtgaten in het brood. Ik heb bij het kneden terug witte bloem gebruikt omdat het deeg heel erg plakte.

Leg dit deeg in een bakblik van 26cm lang of maak een rond broodje dat je op bakblik in de oven kan leggen. Ik heb nu dus bakblik gebruikt en het deeg bestrooid met sesamzaadjes en pompoenpitten. In het blik terug 2 à 3 uur laten rijzen met natte doek erover. Bij een rond broodje gewoon handdoek op het broodje leggen.

Oven voorverwarmen op 230° warmelucht. Broodje 5 minuten op deze temperatuur bakken en daarna nog  30 minuten op 200°. Klaar! Als je onderaan klopt op het brood moet het hol klinken, dan is het klaar. Anders nog even in de oven. Brood laten afkoelen op rooster en minstens een uur wachten om te snijden.

Dit brood is veel langer houdbaar dan brood van de bakker. Je kan ook de helft doormidden snijden en in diepvries bewaren. Heb je nog zuurdesem over dan kan je dit in de koelkast afgedekt bewaren. Door telkens terug te ‘voeden’ met meel en water creëer je nieuwe desem voor een volgend broodje.

 

You Might Also Like