Lunch Ontbijt

Omelet met sjalot en kerstomaatjes

13 juli 2015

Koken in Vézelay voor een groep van 16 personen was een uitdaging maar o zo heerlijk voor mij. Afsluiten deden we met een brunch met groentetaarten. En voor de glutenvrije gasten omelet met sjalot en kerstomaatjes 🙂

Na een biofeedback scan enige maanden geleden kreeg ik te horen dat ik toch wat aandacht moest hebben voor mijn schildklier en bijnieren en bijhorend voedingsadvies. Mosselen mocht ik echt à volonté eten vanwege jodiumrijk, kaneel werd me aangeraden, mango en tot mijn grote vreugde ook eieren want dat lust ik graag. Het ging vooral om het eigeel wat tot mijn grote verbazing zelfs gunstig blijkt te zijn voor cholesterol. Ik deed enig opzoekwerk en vond verschillende artikelen die dit beamen. Of je het nu gelooft of niet, ik eet dus met smaak mijn eitje en voor wie calorieën telt, een gebakken ei telt 110 calorieën.

Voor mijn lekkerste omelet gebruik ik een beetje olijfolie die ik verwarm in een pan van De Meyere. Ik benadruk dit soort pan omdat ik al veel eieren in andere pannen heb gebakken (zelfs antikleef) en dan is het vaak miserie met omeletten die je mooi gebakken hebt maar helemaal niet mooi uit die pan krijgt… In de pan ringetjes sjalot stoven samen met gehalveerde kerstomaatjes en even kruiden met zeezout, peper en royaal marjolein. Ik zet het doorgaans op een heel laag vuur en nadat de groenten even gestoofd zijn deksel erop. Zo laat je zeker kwartier verder garen. Je hebt niet al te veel olijfolie nodig want de tomaatjes geven ook wat vocht af.

Voor de omelet kluts je 4-tal eitjes (gebruik ik voor 2 personen) terug met zeezout en peper en dit giet je bij het groenten mengsel. Je kan hier ook verse basilicum aan toevoegen. Ik zet dan het vuur even hoger maar niet op het hoogste zodat het ei onderaan goed kan bakken. Ik check even tussendoor met een spatel of de omelet onderaan gebakken is en dan heel even onder de grill in de oven zodat de omelet bovenaan ook wat kan bakken. Niet te lang want anders wordt het een droge koek. Deze omelet eet ik liefst met salade met zelfgemaakte mayonaise, fijngesnipperde sjalot en bieslook. Perfect als lunch of brunch!

You Might Also Like

  • Mulleners sonja 5 oktober 2015 at 14:59

    Beste,

    Eerst en vooral een heel mooie website !. Ik ga starten met C 9. welke gerechten kan je dan het best nemen uit je blog of mogen alle gerechten .

    Mvg,
    Sonja

    • Sylvie Verleye 5 oktober 2015 at 15:34

      Dag Sonja, tof dank je! Als je even klikt op contact dan zie je een menu verschijnen waar oa ook detox gerechten op staan. Dit zijn alle gerechten die ook kunnen tijdens de detox. Ik voeg er zowat wekelijks toe 🙂 Veel succes met de detox!