Lunch

Salade met geitekaas en scampi’s

1 september 2015

 

Ik hou van simpele gerechten en dit is eentje die ideaal is als lunch. Je snijdt allemaal groenten die je lekker vindt rauw. Ik koos heel eenvoudig voor salade, rucola, tomaat en geraspte wortel. Als ik deze groeten eet dan combineer ik dat liefst met zelf gemaakte mayonaise.

Mayonaise maak ik liefst met een kitchen aid omdat het zo makkelijk is. Je mengt een eidooier met lepel mosterd en mixt dit in de kitchen aid (of zelf kloppen uiteraard). Ik gebruik doorgaans geen maïsolie maar voor mayonaise gebruik ik  toch maïsolie en olijfolie. De smaak van olijfolie alleen vind ik vaak te bitter. Als de eidooier en mosterd goed gemengd zijn voeg je nog altijd kloppend maïsolie in kleine straal toe tot de mayonaise dikker wordt. Ik gebruik nooit exacte hoeveelheden dus doe dit op het gevoel. Na een tijdje schakel ik over op olijfolie (ongeveer 1/3 olijfolie en 2/3 maïsolie). Heeft de mayonaise de gewenste  dikte dan voeg je iets zuur toe (ik doe dit met de hand want is eigenlijk gewoon mengen). Doorgaans gebruik ik citroen, limoen, appelazijn of frambozenazijn of een combinatie van verschillende zuren. De mayonaise werk je af met keltisch zeezout en veel peper. Altijd proeven! Ik vind mayonaise doorgaans beter met een licht zoete toets. Vaak voeg ik klein beetje agavesiroop toe maar je kan ook sinaasappelsap toevoegen.

De salade werkte ik af met geroosterde geitenkaas, kort gebakken scampi’s, en een mengeling van sjalot en bieslook. Het geheel nog eens op het einde afwerken met peper. Deze salade maak ik graag in het begin van de week want de groeten en mayonaise kan je volgende dagen nog gebruiken in andere combinaties zoals kip of vis.

You Might Also Like