Eet weetjes Zoete Zonde

Suiker is ‘yin’

23 november 2015

Ik kreeg onlangs de vraag van iemand wat mijn visie is op voeding omdat ze me niet in een ‘hokje’ kan stoppen op basis van mijn recepten. Het is niet vegetarisch, niet veganistisch, niet paleo,…maar wat dan wel? Mijn visie leunt eigenlijk meest aan bij Pascale Naessens en nog meer bij Ralph Moorman, auteur van ‘de hormoonfactoor’ en voorstander van hormoon balancerend eten. Ralph Moorman zegt zelf voorstander te zijn van de paleo visie wat erop neerkomt dat je zo veel mogelijk eet als onze voorouders en dicht bij de natuur. Maar volgens de paleo visie mag je geen koolhydraten en peulvruchten eten wat Ralph Moorman weer wel adviseert. Pascale Naessens adviseert als basis groenten en op te letten met de combinaties dus groenten met vlees of groenten met vis of groeten met kaas of groenten met koolhydraten (dus pasta of aardappelen maar dan in mindere mate) maar naar mijn gevoel is er net te veel nadruk op de kaas (wat ik zelf bijzonder lekker vind en kan je ook zien aan mijn recepten maar ik weet dat ik ermee moet opletten).

Dus zou ik mijn visie op voeding eerder een yin yang visie noemen. Ik kreeg deze idee door net een artikel te lezen van Ralph Moorman waarin hij schrijft dat we eigenlijk ons gezond verstand en het geheel moeten bekijken. Vrijwel alles in het universum en de natuur wordt geregeld via yin en yang, het zoeken naar balans. En volgens hem wordt daar in veel diëten en gezondheidsadviezen geen rekening mee gehouden. Ook al bevat een voedingsmiddel een aantal zeer gezonde stoffen, dan nog kan je er niet onbeperkt van eten. Paranoten zijn een goed voorbeeld. Ze zijn super gezond maar meer dan een handvol per dag mag je zelfs niet eten.

Als je plots extreem weinig begint te eten en vooral weinig calorieën dan wil jouw lichaam dat op natuurlijke wijze in balans brengen door vetten op te slaan omdat het lichaam denkt dat er tekorten zijn.  Verder wijst Ralph Moorman er op dat focus op eiwitten goed kan zijn voor korte periode maar als je langere tijd enkel eiwitten gaat eten en geen koolhydraten meer dan zal de schildklier vertragen. De schildklier is dè klier bij uitstek die zorgt voor gewichtscontrole.

In mijn recepten zorg ik dan ook voor zoveel mogelijk balans, yin en yang. Ik hou er niet van om voedselgroepen uit te sluiten zoals de befaamde koolhydraten maar ik adviseer om jouw gezond verstand te gebruiken en vooral ook te luisteren naar jouw lichaam. Zoek naar evenwicht in voeding. Voor mij betekent dit van alles wat eten, zo gevarieerd mogelijk, alleen zuivel en koolhydraten in iets mindere mate en suiker in nog mindere mate. Of zoals Dr. Jutta Borms het zegt ‘vrouwen zijn eigenlijk yin en door suiker te eten worden ze nog meer yin en is de balans verstoord. Mannen zijn yang wat maakt dat zij iets beter om kunnen met suiker’. Jammer hé, op dat vlak vind ik persoonlijk de natuur helemaal niet goed verdeeld 😉

You Might Also Like

  • Els 2 december 2015 at 07:50

    Ik denk dat ik zelf geen betere visie zou kunnen bedenken! Het klopt! Zo doe ik het eigenlijk ook en zo blijft mijn lichaam en geest in balans!

    • Sylvie Verleye 2 december 2015 at 16:11

      Dag Els, super te lezen dat je je ook kan vinden in deze visie 🙂 Ik verdiep me nu volop in hormonenbalans en ga binnenkort nog eetweetjes posten en recepten. Kerstvakantie komt er aan dus volop tijd dan om te experimenteren met lekkere nieuwe recepten!