Eet weetjes

Hoe zit het met de fruitsuikers?

6 januari 2016

Een grote fruitschaal is de beste manier om mijn jongens veel vitamientjes te laten eten. Maar ik hou ook van pure, onbewerkte voeding. En fruit, bij voorkeur bio dan, valt volgens mij onder die categorie. Ik heb het er dan ook altijd zo moeilijk mee als de glycemische index bovengehaald wordt die ons vertelt dat we bepaald fruit beter aan de kant laten omdat het onze bloedsuiker doet stijgen.

Nu geloof ik ook in het belang van hormoon balans en vertrouw ik op die ene bron, Ralp Moorman, bij wie ik zowat alles wat ik lees check. Want ik lees zoveel tegenstrijdige artikels en weet anders niet meer wat ik moet geloven. Dus wat zegt hij over fruitsuikers? Haleluja! In fruit zitten vezels en die zorgen ervoor dat onze bloedsuikerspiegel niet piekt.

In de jaren 70 zijn ze erin geslaagd om fructose uit maïs te halen en dat bleek een heel makkelijk en goedkoop procédé om aan voeding toe te voegen. En dat zorgt er dan weer wel voor dat onze bloedsuikerspiegel piekt omdat de fructose eruit gehaald wordt.

Banaan die volgens de glycemische index uit den boze is, staat trouwens hoog op de fruitlijst (samen met blauwe bes) om een hoog insuline niveau te stabiliseren. Maar ik hou ook van variatie dus staat banaan nu en dan op mijn menu zonder te overdrijven 🙂

You Might Also Like