Hoofdmaaltijd

Hutsepot dankbaar gerecht

10 januari 2016

Er zijn zo van die gerechten die veel werk vragen maar o zo dankbaar zijn en hutsepot hoort zeker in die categorie thuis. Voor mijn hutsepot maak ik wat kokosolie warm in grote kom en stoof ik 2-tal grote uien. Het leuke van hutsepot is dat je kan variëren met verschillende soorten groenten. Vandaag gebruikte ik als groenten prei, wortel, raapjes, spruiten, groene kool, knolselder en klein beetje aardappel. Bij een vorige hutsepot deed ik het zonder aardappel en gebruikte ik in plaats zoete aardappel en pastinaak.

De verschillende groenten even stoven in de grote kom en kruiden met himalayazout en zwarte peper. Heel even op een laag vuur met deksel erop en dan wat water toevoegen en bouillon. Ik gebruik groentenbouillon zonder gluten van de biowinkel. Het belangrijkste voor mij bij een hutsepot is die heeeeeel lang op een laag vuur met deksel erop laten sudderen tot alle groenten zacht zijn. Vooral de kruisbloemigen zoals spruiten en groene kool blijken heel goed te zijn voor goede schildklierwerking maar het is al even belangrijk om deze groenten goed te laten koken of stomen. Broccoli of bloemkool dus nooit rauw eten…

Helemaal op het einde roomboter toevoegen en alle groenten mengen en even de puree stamper erdoor halen. Proeven of het genoeg gekruid is. Voor de kids serveer ik dit met worst terwijl mijn man en ik dat liefst eten met een omelet of roerei. Mijn jongste van 8 Stan rekent hutsepot tot zijn lievelingsgerechten :-), Artur van 9 jaar eet het gewoon graag zonder meer, en voor mijn topvleeseter Waut is hutsepot een heel grote opgave maar hij eet er toch een beetje van.

Het dankbare van hutsepot is voor mij dat ik er zo goed als het hele gezin kan mee plezieren, en vooral …het is veel werk maar morgenmiddag geen gepieker wat we nu weeral gaan eten: gegarandeerd hutsepot! Als je hutsepot maakt dus wel ruim tijd voorzien. Ik ben vandaag om 15u begonnen en dan konden we om 19u eten. Nog beter is de dag ervoor maken, dan zitten alle smaken nog beter.

You Might Also Like