Hoofdmaaltijd Lunch

Het witte goud…asperges op Vlaamse wijze

11 april 2016

En wat hebben wij gisteren gegeten??? Het beste wat het seizoen momenteel te bieden heeft en dat is voor mij zonder twijfel asperges. Er zijn verschillende manieren om die te eten maar ik heb ze liefst op Vlaamse wijze, en geef graag mijn recept wat (na veel experimenteren) best werkt.

Ik reken ongeveer 10 asperges per persoon. Makkelijkste manier om die te schillen is voor mij asperges op een plankje leggen en met een dunschiller de harde schil eraf halen. Het uiteinde breek je af en bewaar ik in een potje om later soep van te maken. Ik leg alle asperges in een ruime kookpot, water en beetje zout toevoegen en met een deksel erop laten koken en vuur uitzetten zodra het kookt. Dan zijn ze nog niet helemaal gaar maar je laat die gewoon in de pot staan met deksel. Ondertussen wel de oven warmen op 50°.

Ondertussen eieren koken (10 minuten). Ik reken 2 eieren per persoon. En je kan ook al roomboter of geklaarde boter warmen. Ik gebruik er niet al te veel want werk het gerecht af met mijn beste (zachte) olijfolie. Ondertussen maak ik ook peterselie fijn. Makkelijkste manier om dat te doen is peterselie in een hoge pot doen en met schaar in de pot knippen tot het fijn is.

Ondertussen prik ik al even in de asperges omdat die soms al beetgaar zijn maar meestal laat ik nog heel snel even koken (dat is de manier van mijn schoonmoeder om asperges te maken en zij volgde al heel veel kooklessen bij topchefs). Zodra het kookt afgieten en in een schaal met keukenpapier leggen om droog te deppen. Onmiddellijk asperges over borden verdelen en in de oven warm houden. Ik spoel meestal de borden eerst onder heet water want je wil geen koude asperges 😉

Eieren zijn nu zeker al klaar. Enkel nog pellen en fijn prakken. Kan je met vork doen of met keukenmachine. De eieren verdelen over de asperges, HETE boter erover lepelen, jouw beste olijfolie erover, royaal himalazout en zwarte peper, en afwerken met de peterselie snippers. Voor wie graag nog natuuraardappeltje erbij wil kan je dat aanbieden maar ik eet dit gerecht liefst zonder. Smakelijk!

You Might Also Like