Hoofdmaaltijd

Pizza zonder gist

2 maart 2017

Gisteren maakte mijn hubby een heerlijke zelfgemaakte pizza. Het recept voor het deeg is heel simpel: 600ml water + 1kg bio meel (kan ook speltmeel zijn) + himalayazout kneden tot een bol. Rijzen hoeft niet want je gebruikt geen gist dus nog zo makkelijk 🙂 Verdeel de bol in 3 stukken en rol uit op een bakpapier zodat het de grootte van een groot bakblik bedekt. Je kan dit deeg echt wel makkelijk heel fijn uitrollen en geeft ook beste resultaat. Wel belangrijk om dit op het bakpapier te doen want dit maakt het makkelijker om op de bakplaat te verplaatsen zonder dat het deeg scheurt.

Als het bakblik bedekt is met het deeg kan je de saus erover strijken door paar pollepels te verdelen over het deeg en uit te strijken met een spatel (niet overdrijven met hoeveelheid saus, net bedekt is ok). Voor de saus gebruik je 1kg kerstomaatjes. Laat de tomaatjes samen met 4 geperste teentjes look in royaal veel olijfolie sudderen (niet al te hoog vuur en zonder deksel) en kruiden met himalayazout en zwarte peper. Je laat de tomaatjes pruttelen tot het wat ingedikt is (mag best wel lang opstaan), af en toe roeren. Daarna de tomaatjes door een passe vite draaien om geen velletjes te hebben. Heb je geen passe vite dan kan je de tomaatjes ook door een zeef gieten en met de bolle kant van een pollepel het tomatenvlees door de zeef duwen. Voeg 1 klein blikje bio tomaten concentraat toe en proeven of de smaak goed zit. Als de saus te zuur smaakt (hangt af van de tomaatjes) dan kan je wat kokosbloesemsuiker of rietsuiker toevoegen. Ik gebruik hiervoor geen honing want je gaat de pizza nog bakken en door de verhitting ben je alle heilzame werking van de honing toch kwijt. Belangrijk dus om de saus te maken voor je aan het deeg begint want moet best wel lang opstaan!!

Oven voorverwarmen op 270°. Om de pizza af te werken kiest iedereen van het gezin een deel van de pizza om te beleggen naar keuze. Ik gebruik schijfjes champignon of ajuin, de kids gebruiken vaak ham en salami. De hele pizza beleggen met stukjes echte buffel mozzarella (dus geen geraspte kopen) en vers geraspte parmezaan erover strooien. Gedroogde oregano verdelen over de hele pizza en 7 minuten in de oven (wij zetten de plaat ongeveer in het midden). De randjes moeten licht bruin kleuren en smaken knapperig. Het midden van de pizza is iets zachter en dat maakt het soms wel wat lastiger om over borden te verdelen.

De pizza kan je nog afwerken met truffelolie, pikante olie, truffel zout, verse rucola… en smullen maar! Wij gebruiken doorgaans 2 stukken deeg voor het hele gezin (2x deeg uitrollen en beleggen dus). De derde bol en oveschot van de saus steken we in de diepvries en kan je perfect gebruiken voor een volgende pizza avond.

You Might Also Like

  • Follebout Francis 27 januari 2018 at 17:49

    Hallo Sylvie, ik zou de deeg eerst enkele minuten (3) in de oven op een steen leggen zodat het deeg niet te nat wordt, mag je ansjovis en olijven en kappers ook gebruiken, is wel voor na mijn schimmel want ik kan nu geen bloem eten ook geen kamut (hoewel wij dat al lang in huis hebben) vanwege de omzetting in suiker hé