Eet weetjes

anti-oxidanten

8 juni 2017

Daarnet maakte ik voor mijn kids en mezelf dus pasta met verse tomaten. Warme tomaten (niet de koude) zijn een lekkere anti-oxidant, maar hoe zit het nu met dat anti-oxidanten verhaal? Ik licht graag toe want ik heb het zelf heel lang niet begrepen en door mijn opleiding is het nu helemaal helder…Het verhaal begint bij ‘oxidatie’, wat zoveel betekent als roesten of een reactie met zuurstof. Dat gebeurt sowieso in ons lichaam gewoon al door te ademen en al helemaal als we lopen want dan krijgen we meer zuurstof binnen. Maar die oxidatie zorgt voor vrije radicalen. En die oxidatie kan ontstekingen ook verergeren. Vrije radicalen zijn ‘de terroristen van het lichaam’ want ze missen een elektron en met een soort van haken trekken ze een elektron weg ergens anders in het lichaam.

En zo komen we bij de anti-oxidanten want die hebben een elektron op overschot en kunnen dus eentje missen. Anti-oxidanten vind je in voeding zoals warme tomaten, donkere chocolade, kurkuma, vitamine C maar het lichaam maakt ook een heel krachtige anti-oxidant en dat is melatonine (ons slaaphormoon) dus een goede nachtrust is meer dan belangrijk.

You Might Also Like