Eet weetjes

Hoe gebruik je olijfolie en andere vetten?

19 juli 2017

Eerst iets over vetten…Bij de meesten is er een disbalans in het gebruik van omega 3/6/9. Omega 6 zijn de plantaardige oliën zoals maïsolie, koolzaadolie,…en die zitten veelvuldig in onze voeding. Bekijk maar eens goed de ingrediëntenlijst op voorverpakte voeding en gegarandeerd vind je er plantaardige oliën in terug. Dus wat deze olie betreft heb je die echt niet nodig in jouw keukenkast want een teveel aan omega 6 wordt meer en meer in verband gebracht met ontstekingen. Goede bronnen van omega 9 zijn olijfolie en avocado. Maar hoe zit het nu met die olijfolie want er is geraffineerde en ongeraffineerde. Geraffineerde olijfolie is verhit en wordt doorgaans ook gemengd met andere plantaardige oliën. Deze olijfolie heb je ook niet nodig want verhitten en olijfolie gaan eigenlijk niet goed samen. Olijfolie oxideert namelijk bij verhitting en dat creëert in het lichaam vrije radicalen. Ik heb lang niet begrepen wat dit eigenlijk betekent maar eigenlijk kan je de vrije radicalen beschouwen als ‘verwoesters met grijphaken’ want ze missen een elektron en willen dit wegtrekken ergens anders in het lichaam. Maar die missen dan ook weer iets en zo creëert het een ketting reactie. Dat kan je oplossen met de befaamde anti-oxidanten want die hebben een elektron op overschot. Goede anti-oxidanten zijn onder meer warme tomaten, vitC, donkere chocolade en kurkuma. Dus welke olijfolie heb je dan wel nodig? De zuivere ongeraffineerde! Maar dat betekent dan ook dat je die enkel koud of lauw gebruikt. Bij de meesten is er een tekort aan omega 3. Goede bronnen zijn lijnzaad, hennepzaad, chiazaad maar ook vette vis. Omdat je voldoende omega 3 zou hebben is de visolie zo populair. Let wel! Omega 3 oxideert al bij kamertemperatuur (dat is meteen ok de reden waarom visolie in capsules zit). Dus zeker noooooit verhitten (belangrijk bij lijnzaadolie! Zelfs de fles laten open staan kan al voor oxidatie zorgen). Vertaald naar dagelijks gebruik betekent dit opletten voor een teveel aan omega 6, goede bronnen van omega 9 gebruiken en voor de meesten verhogen van omega 3.

You Might Also Like