Hoofdmaaltijd

Kalkoen met ahornsiroop

22 december 2017

Mijn uitdaging is vooral om de hormoon balans ideeën te verenigen met een gezin met 3 tieners. Ik hou van variatie in eten, mijn echtgenoot heeft liefst vis of vegetarisch eten, mijn oudste is vooral vleeseter en geen van de 3 kids is echt zot van groenten wat ik dan weer prefereer. Begin maar eens een maaltijd op tafel te zetten waar iedereen happy mee is. Ik heb er nu toch eentje gevonden en het is zowat traditie ons maandag gerecht geworden want ik werk graag met vaste dagen in de week: visdag, zeevruchtendag, rundsvleesdag, kipgerecht dag, vegetarische dag, eieren dag, zonde dag. Maandag is precies kip gerecht dag geworden en kalkoen (of kip) met ahornsiroop is de favoriet van iedereen.

Kalkoen lapjes marineren in soja saus (ik werk liefst met de glutenvrije variant van de biowinkel) en geperste look. Voor 5 kalkoenlapjes gebruik ik 2 teentjes look. Dit kan enkele uren of hele nacht in de koelkast. De kalkoen bakken in kokosolie en kruiden met zwarte peper (zeker geen zout want de sojasaus is al zout). Als de lapjes beetje bruin zijn aan beide kanten ahornsiroop toevoegen en op niet al te hoog vuur (met deksel) verder laten garen. Op het einde de marinade en zeker de look bij de kalkoen lepelen en nog even laten doorwarmen. Proeven of er nog wat ahorn bij moet (mag beetje zoet smaken).

Bij de kip eten we dan boontjes, erwtjes en wortelen. De kalkoen en vooral saus eet iedereen en de kids eten de groente erbij die ze graag lusten terwijl mijn man en ik alle groenten erbij eten. De boontjes even laten koken tot ze beetgaar zijn en dan stoven in olijfolie met ajuintje en peterselie. Kruiden met Peper en zout. Voor de erwtjes doe ik hetzelfde maar geen peterselie. De wortelen snijden we liefst in fijne balkjes en stoven in olijfolie met ajuin. Kruiden met peper, zout, tijm en salie. Dit eten we liefst beetgaar. Daarvoor wortelen op niet al te hoog vuur stoven met deksel erop en af en toe proeven.

 

You Might Also Like