Hoofdmaaltijd

bintje met kreeft en roomboter

23 december 2017

Ik heb een schitterend kookboekje waar een aantal Brusselse restaurants hun favoriete gerecht in publiceerden. Mijn topper én die van mijn echtgenoot die vandaag jarig is, is het bintje met kreeft en roomboter. Het restaurant is Bleu de toi maar ik zag onlangs dat het helaas niet meer bestaat. Maar dit gerecht wel 🙂 Het voordeel is wel dat dit uit een kookboek komt dus je krijgt voor de verandering eens echte verhoudingen 😉

Voor de roombotersaus 1 sjalot in ringen snijden en in 100gr boter fruiten. 2dl witte wijn en sap van 1/2 citroen toevoegen. Het geheel laten inkoken, 2dl opgeklopte room toevoegen en weer laten inkoken. 100gr boter toevoegen en met peper en himalayazout op smaak brengen.

Ondertussen de bio aardappelen in de schil koken. Ze rekenen 4 grote bintjes voor 4 personen maar je kan de aardappel even goed weglaten. 2 kreeften (van 600gr) koken (ik gebruik altijd levende maar dit kan je vast ook met diepvrieskreeften) en halveren. Ondertussen in een kommetje olijfolie warmen met takje rozemarijn, takje tijm en marjolein. Wat peper en himalayazout toevoegen en doorwarmen zodat de kruiden smaak geven aan de olie. De olie over de halve kreeften verdelen en ongeveer 10 minuten in oven van 200° laten garen. Onmiddellijk uit de oven halen en schikken op de borden. Op de borden leg je salade met een vinaigrette. 1 koffielepel mosterd, beetje frambozenazijn, olijfolie, honing, peper en zout. Bieslook en sjalot kan je aan de vinaigrette toevoegen.

Best voorverwarmde borden gebruiken! In een klein ondiep schaaltje of nespresso tasje per persoon doe je de saus. Mijn echtgenoot vindt het leukste aan kreeft alles eruit peuzelen en dan in de saus dompelen. Ik ben een luxe kreeft eter en haal het makkelijkste van de kreeft eruit dat ik dan op mijn bord leg. De pootjes en ander prutswerk krijgt mijn hubbie die daar heel tevreden mee is. Smakelijk en fijne feesten!

 

 

You Might Also Like