Hoofdmaaltijd

Makkelijke risotto

22 mei 2018

Wie zegt dat risotto een gerecht is waar je vooral bij moet blijven en constant in moet roeren?? Ik volgde jaren geleden op TV een programma waarin Jeroen Meus uitlegde hoe hij een risotto maakt. Zijn advies was vooral niet constant te roeren want dan maak je de korrel van de rijst kapot. Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt en gezien vooral mijn hubbie en ik dit een topper vinden, deel ik het graag!

In een kom 1 ajuin, teentje look en 2 pollepels Italiaanse rijst in scheut olijfolie (niet al te veel) laten roosteren tot de rijst glanzend is en ajuin glazig wordt. Ajuin mag zeker niet bruin worden dus niet al te hoog vuur. De rijst die Jeroen Meus aanraadde was violano nano maar ik gebruik vaak andere soorten. 2 pollepels reken je ongeveer voor 2 personen.

Ondertussen 4 pollepels bouillon warmen. Dit kan kippenfond zijn die je bio in glazen bokaal kan kopen of kan ook groentenbouillon zijn. Ik week vaak bio gedroogde champignons in 4 pollepels water of in kippenfond omdat dit extra smaak geeft. Hoeveelheid bouillon is altijd x2 tov aantal pollepels rijst. De bouillon bij de rijst voegen, deksel erop (!) en op heel zacht vuur 15 minuten licht laten pruttelen.

Na de kooktijd voor de eerste keer omroeren en kruiden met verse salie, tijm, rozemarijn en bieslook. 60gr verse parmezaan toevoegen + nog een flinke scheut olijfolie en flinke klont roomboter. Nog beetje kruiden met zwarte peper en proeven of er nog himalayazout bij moet.

Dit was het gerecht van Jeroen maar ik stoof vaak nog champignons en groene asperges in beetje olijfolie. Goed kruiden met peper en zout en afwerken met citroen. Dit bij de risotto voegen en genieten 🙂

You Might Also Like