Hoofdmaaltijd

Eigen versie van paëlla

21 juni 2018

Deze week maakte ik nu toch een bijzonder lekker gerecht dat echt wel in de smaak viel bij het hele gezin…mijn eigen versie van de Spaanse paëlla 🙂 Dit is best wel even werk maar zooooooo de moeite waard!

Normaal gebruiken ze in paëlla blijkbaar konijn maar lust ik niet dus ik gebruikte kippenboutjes want de kids eten dat bijzonder graag. 6 boutjes bakken in olijfolie en kruiden met himalayazout, zwarte peper, curry, beetje cayennepeper en paprika poeder. Ik bakte dit geruime tijd op niet al te hoog vuur tot de boutjes aan alle kanten mooi bruin korstje hebben. Is dit klaar de boutjes aan de kant zetten.

Voor ons 5 gebruikte ik 1kg mosselen dus afhankelijk van aantal personen kan je dit aanpassen. 1 grote ajuin, 2 teentjes look en 2 grote tomaten even stoven op niet al te hoog vuur (ajuin mag niet bruin worden). Ik heb dit gekruid met provençaalse kruiden (wat normaal niet in een paëlla gebruikt wordt vermoed ik), beetje zout, zwarte peper, kurkuma, verse peterselie en laurier. Mosselen toevoegen en nu op hoog vuur met deksel erop. Af en toe opschudden en klaar wanneer de mosselen goed open zijn. Wanneer het klaar is dit ook aan de kant zetten.

Nu komt een onderdeel dat helemaal niet thuis hoort in de hormoon gebalanceerde keuken maar deed ik speciaal op aanvraag van de kids. Voordeel van een paëlla is trouwens dat je kan ‘vissen’ en enkel eten wat je lust. Ik heb namelijk een 10-tal diepvries inktvisringen gefrituurd in druivenpit olie (deed ik in een ruime wokpan). Wanneer de ringen goudbruin kleuren eruit vissen en op keukenrol leggen om vet te deppen.

In de grootste wokpan die je hebt 1 grote ajuin in ringen, 2 zoete puntpaprika in stukjes en halve chorizo worst in blokjes stoven in olijfolie. Terug niet al te hoog vuur want ajuin mag niet bruin kleuren. Vrij snel diepvries erwtjes toevoegen (ik gebruikte ongeveer 2 kopjes) en 2 teentjes geperste look toevoegen. Terug kruiden met zout, zwarte peper en nu ook saffraan, en aan de kant zetten wanneer dit klaar is.

Laatste stap is de rijst maken. Ik gebruikte dezelfde rijst die ik ook gebruik voor risotto terwijl er blijkbaar ook speciale rijst bestaat voor paëlla maar dit vond ik even lekker. Voor 5 personen 1 ajuin in blokjes en geperst teentje look in beetje olijfolie stoven in een kom en vrij snel 2 kopjes rijst toevoegen. Roeren tot de rijst wat glazig wordt op niet al te hoog vuur. Ondertussen de mosselen door een vergiet doen en vooral het vocht in een kommetje opvangen. Dit vocht gebruik je voor de rijst. Voor risotto gebruik je een dubbele hoeveelheid vocht dus deed ik hier 4 kopjes mosselvocht bij. Heb je niet genoeg dan kan je nog aanvullen met kippenfond. Deksel erop en op niet al te hoog vuur 15 minuten laten pruttelen (ondertussen niet meer roeren!). Na deze kooktijd is het vocht normaal opgeslorpt en roer je voor de eerste keer.

En nu komt het magische moment. Je zet de wokpan met groenten op een laag vuur en alle ingrediënten voeg je toe en roer je nog even om zodat het mooi geheel wordt. Even proeven of alle smaken goed zitten en of er mogelijk nog zout bij hoeft. Het bijzonder leuke van dit gerecht is dat de hele familie kan eten volgens eigen smaak. De rijst en groenten schep je sowieso mee maar alle smaken zitten er zo in vermengd dat het voor de kids niet lijkt of ze groenten eten. Zij aten eigenlijk alles (alleen de oudste geen mosselen) terwijl ik vooral de mosselen at. De volgende middag hebben we met 2 hier nog smakelijk van gegeten en dan was alles op 🙂 Werk dat meer dan de moeite loont!

You Might Also Like