Hoofdmaaltijd

Zoet zure wok

3 augustus 2018

Ik hou van de keuken van Jeroen Meus en dit gerecht is gebaseerd op zijn zoetzure wok met varkensblokjes. Ik heb er alleen een ‘hormoon balancerende’ versie van gemaakt. Bij wokken is de idee om snel te bakken op heel hoog vuur dus is het belangrijk vetten te kiezen die niet oxideren bij hoog vuur en de meeste vetten doen dat wel. Zeker plantaardige vetten zoals maïsolie bijvoorbeeld zijn zeker niet geschikt om te wokken. Maar kokosolie gelukkig wel 🙂 In plaats van varkensblokjes gebruik ik bio kippenreepjes. Andere groenten die je best al op voorhand klaar hebt liggen zijn sluimer erwten (klein bakje), 1 prei, 1 ajuin en 1 paprika.

Verhit de kokosolie en wok eerst de kip. Tip van Jeroen Meus is de kip niet allemaal in één keer te bakken want als je dat doet koelt de pan snel af en kookt de kip eerder dan te bakken. Dus in kleine hoeveelheden. Begint de kip bruin te worden, voeg dan de sluimer erwten in stukjes, prei en ajuin in ringen en paprika in reepjes toe. Even omroeren en 1 teentje geperste look en 2-tal cm verse geraspte gember toevoegen. 2 eetlepels balsamico azijn toevoegen en kruiden met himalayazout, zwarte peper en cayennepeper.

Ondertussen 100gr cashewnoten een 5-tal minuten in droge pan roosteren tot noten wat bruin beginnen te kleuren. Stampen in een vezel en bij de wok voegen. Zijn de groenten beetgaar voeg dan een verse ananas in blokjes toe en nog wat bio honing. Best niet meer warmen nu want dan behoudt de honing al haar goede eigenschappen. Proeven of er nog balsamico of zout bij moet en genieten. Heb je de sluimer erwtjes liever iets zachter dan kan je ze voor het wokken kort even koken of stomen. Serveren met zilvervliesrijst en smullen 🙂

You Might Also Like