Hoofdmaaltijd

Zomerse vegetarische lasagne

7 augustus 2018

Eén keer per week staat er een pastagerecht op de weekmenu. Als je glutenvrij moet eten dan is deze schotel dus niet geschikt tenzij je de lasagne vellen zou vervangen door koolbladeren. Dit gerecht past voor mij in 80/20 regel waarbij dit hoort tot de 20% zonde gerechten (door de pasta). Maar man man, dit is echt puur genieten en zeker als je vegetariër bent eens proberen 🙂

De saus is hetzelfde recept als ‘de beste tomatensaus’ die ik ook op deze blog heb staan. Heel simpele werkwijze: 6 kleine bakjes snoeptomaatjes of 3 grote coeur de boef tomaten of andere tomaten waarvan je zeker bent dat ze heel lekker zoet smaken. In wokpan royaal olijfolie (liefst zacht smakende olijfolie) met tomaatjes minstens 2u op niet al te hoge temperatuur laten sudderen. Zonder deksel want het is de bedoeling dat we een dikke saus krijgen. Enkel kruiden met himalayzaout en zwarte peper en 4-tal teentjes geperste look toevoegen. Af en toe roeren tot de tomaatjes zacht zijn en het geheel een dikkere saus wordt. Door een passe-vite draaien om velletjes te verwijderen en saus is klaar. Heb je geen passe-vite dan kan je de saus ook door een dunnen zeef drukken met de bolle kant van een pollepel. Voila, saus is klaar.

5 bakjes champignons rekenen voor een volledige schotel. De champignons schoonmaken (ik pel die maar de meesten borstelen die proper) en bakken in roomboter op vrij hoge temperatuur zodat de champignons mooi bruin worden. Pas dan zout en zwarte peper toevoegen en eindigen met citroensap. Ik begin met een halve citroen en proef dan of er meer bij moet. Dit mag licht zurig smaken.

En dan hoef je alleen nog echte buffelmozzarella, parmezaan en verse basilicum in huis te halen. In een ruime glazen schotel een laagje saus, daarop laagje lasagne vellen, terug dun laagje saus + champignons + buffel mozzarella + vers geraspte parmezaan en basilicum snippers. Lasagne vellen + laag saus. Terug lasagne vellen + dun laagje saus + kazen enz…. Deze lasagne is anders dan de gewone lasagne omdat er doorgaans minder laagjes zijn. Doorgaans kan ik de saus verdelen over 2 lagen en de champignons/kazen over 2 lagen. In elk geval ervoor zorgen dat je kan eindigen met mozzarella/parmezaan. 20 minuten in de oven op 200° en even prikken of de lasagne zacht is.

You Might Also Like