Hoofdmaaltijd

Gevulde tomaat met rundsgehakt

1 november 2018

Ik eet bij voorkeur seizoensgroenten alleen voor tomaat maak ik een uitzondering omdat we dit allemaal zo ontzettend graag eten. En gisteren maakte ik iets om vingers en duimen van af te likken. Echt waar, zeker maken!!!!

Je rekent per persoon best 2 tomaten (ik koos bio tomaten). Hoedje eraf snijden en pulp eruit lepelen en apart houden. Op 8 tomaten reken je 400gr gemalen rundsgehakt (bij voorkeur bio). Meng het gehakt met de (uitgelekte) tomatenpulp, 1 grote ui in kleine stukjes, 2 geperste teentjes look, 4 half gedroogde tomaatjes in kleine stukjes, een handvol verse basilicum, 2 koffielepels rozemarijn en marjolein, peper en zout, en 2 eetlepels amandelmeel.

De tomaten in een vuurvaste ovenschotel zetten en even goed kruiden met zout en peper. De tomaten vullen met gehakt (mag in een klein bergje). Ik doe de hoedjes van de tomaat er niet terug op maar kan je wel doen. Heb je nog gehakt over dan kan je dit apart bakken in olijfolie. Of als er gezinsleden zijn die niet zo graag tomaat eten (het is mogelijk ;-)) dan vul je gewoon minder tomaten en bak je gehakt apart.

Volgens het recept zet je vervolgens de tomaten een half uur in de oven op 180° maar ik heb nog iets extra gedaan dat het voor mij echt wel af maakt. Ik herinner me dat ik jaren geleden in mijn vegetarische periode vaak ook al tomaat in de oven maakte maar dan uiteraard zonder het gehakt. Dan moest ik de uitgeholde tomaten op de snijkant in een ovenschotel leggen en overgieten met een marinade. Marinade maakte ik door klein glazen potje te vullen met olijfolie. Je kan ook een kleine maatbeker gebruiken maar het glazen potje was handig omdat er ook een deksel bij zat. Een eetlepel bio balsamico azijn toevoegen, 3 koffielepels kokosbloesemsuiker en royaal gedroogde marjolein. Deksel op het potje en goed schudden. Deze olie over de tomaatjes gieten en dan pas in de oven. Dus deze marinade deed ik gisteren ook over de tomaten en de geuren die dan vrijkomen….man, man, man. HEERLIJK!!!

Kan je eten met pasta (wat ideaal is voor de kids) maar dit past niet echt in hormoon balans dus kan je beter combineren met extra groenten of een salade bijvoorbeeld.

You Might Also Like