Eet weetjes Hoofdmaaltijd

Lekkere kaassaus zonder melk

2 november 2018

Ik was al een tijdje op zoek naar een lekker alternatief voor de klassieke kaassaus want daar ben ik echt gek op (de kids ook) alleen moet ik opletten met melkproducten. Waarom is melk nu weeral niet ideaal? Omdat het best wel moeilijk te verteren is en dat merk je vaak daar gasvorming in de darmen. Ik merk het zelf vooral aan mijn huid. Te veel melk, lap…eczeem krijgt weer de bovenhand. Melkproducten limiteren…voila terug zuivere huid dus echt wel reden voor mij om dit te beperken. Maar hoe dan voor de kaassaus. Ik heb eerst vooral geprobeerd met alternatieve melkproducten zoals kokosmelk of rijstmelk of nog andere maar niets gaf het gewenste resultaat.

Dus wat doe ik nu? Eigenlijk best wel eenvoudig. Bloemkool heel zacht koken en vervolgens in de blender met geutje rijstmelk. Vervolgens terug in een kommetje en kruiden met peper, zout en nootmuskaat. En dan bio rauwe kazen aan toevoegen zoals zelf geraspte comté en parmezaan. Hoeveelheid is echt volgens smaak dus best even proeven. Wil je saus nog iets gladder dan kan je extra rijstmelk en/of nog wat van het kookvocht van de bloemkool toevoegen. Waarom rauwe kazen? Omdat die echt wel beter verteren dan de gepasteuriseerde soorten. Deze saus past uiteraard perfect bij een bloemkool/broccoli schotel maar onlangs combineerde ik het ook met vis en groenten in de oven en werkte perfect!

You Might Also Like