Hoofdmaaltijd

Vegetarische lasagne

29 maart 2019

Onlangs vertelde een ‘voetbal mama vriendin’ mij “ik heb terug jouw heerlijke vegetarische lasagne gemaakt en de jongens zijn er verzot op”. En toen ontdekte ik dat ik deze lasagne zelfs nog niet op deze blog had gepost dus bij deze 🙂

In geutje olijfolie bak je 1 ajuin in snippers, een rode paprika en een gele paprika in blokjes, 3 wortelen in blokjes en een courgette in blokjes. Op niet al te hoog vuur laten stoven en kruiden met himalayazout, peper, snuifje cayennepeper, royaal curry, 3-tal laurierblaadjes en Provençaalse kruiden. 3 geperste teentjes look en 4 verse tomaten (of bio tomatenpulp) toevoegen en met deksel op zacht vuur de groenten laten garen. Je kan er ook voor kiezen om niet al te lang te stoven en de groenten beetgaar te houden. Overgieten met glaasje rode wijn en even laten koken. Potje bio tomatenpuree toevoegen en halve eetlepel kokosbloesemsuiker. De suiker zeker toevoegen want maakt echt wel een verschil in smaak (ik deed het al met en zonder). Klein potje bio volle room toevoegen of klein glaasje rijstmelk wanneer je zuivel wil beperken. (Zuivel verteert moeilijk dus in hormoon balans limiteren of zelfs schrappen). Alles doorroeren en proeven of het genoeg gekruid is.

Maak laagjes in ovenschotel met onderaan saus, dan laagje lasagne vellen, laagje saus + geraspte emmental (niet al te veel), laagje lasagnevellen, laagje saus + emmental enz… Eindigen met saus en royaal geraspte emmental. Ik kies bewust emmental omdat die ook een iets meer zoete smaak heeft. Schotel 25 minuten in voorverwarmde oven op 200°. Even prikken of de lasagne gaar is en smullen.

Bovenstaande variant is de ‘zoute zonde variant’ omdat die niet helemaal past in hormoon balans dor het gebruik van de lasagne vellen en de emmental. Je kan er ook een gezonde hormoon balans variant van maken door de lasagne vellen te vervangen door groene kool bladeren (die eerst even koken in water tot net zacht, en schrikken in koud water). En de emmental vervang je dan door comté omdat comté een rauwe kaassoort is die makkelijker verteert dan gepasteuriseerde kazen zoals de emmental. Comté smaakt ook beetje zoet dus perfect te gebruiken. Alleen zal je de kaas dan nog zelf moeten raspen omdat ik die tot nu toe enkel in blok vind, dus extra werk. Dat is meteen ook de reden waarom ik doorgaans toch kies voor emmental 😉

Heb je moeilijke groenten eters zoals mijn kids dan kan je zelfs de groentesaus mixen wat qua smaak totaal geen verschil maakt. Alleen heb ik net graag de stukjes. Dus ik maak doorgaans 2 aparte schotels en mix de helft van de saus voor hun schotel. Smakelijk eten!

You Might Also Like