Zoete Zonde

Petit-beurre taart

28 juni 2020

Deze taart is pure nostalgie voor mij. Ik hielp mijn moeder vroeger met het maken van de “echte” petit-beurre taart en dan was dat met laagjes koek gedrenkt in koffie als ik me goed herinner afgewisseld met laagjes crème au beurre en afgewerkt met chocolade krullen. Deze taart vind ik persoonlijk een meer verfijnde versie en ontdekte ik heel toevallig. Hier komt ie….

Volledig pak petit-beurre koekjes (200gr) in de blender kruimelen. Heb je geen blender dan kan je ook aan de slag met een hamer (best de droge koekjes in zak doen en dan te lijf gaan ;-)). Vervolgens 80gr gesmolten boter toevoegen. Deze massa verdeel je over een bakpapier in taartvorm naar keuze. Ik ontdekte deze taartbodem toen ik kaastaart wou maken en geen speculoos had om de bodem te maken….

Dan maak je de basis voor kaastaart. Vroeger noemde ik deze taart ook gewoon zo maar sinds ik het petit-beurre taart noem willen de kids er ook van proeven en eten ze het gewoon graag 😉 Kaastaart klinkt niet zo aanlokkelijk denk ik. Voor de kaaslaag meng je 500gr volle plattekaas met 4 eierdooiers, 180gr rietsuiker en merg van vanillestokje. De 4 eiwitten klop je stijf. Meestal gebruik ik de helft van de suiker om de eiwitten te kloppen omdat het eiwit dan net iets makkelijker stijf wordt. Meng alles bij elkaar en verdeel dit over de petit-beurre koekjes.

30 tot 40 minuten bakken in voorverwarmde oven van 180°. Ik zet het nooit op hete lucht omdat de kans dan bestaat dat de kaaslaag te bruin wordt. Dus best even in de gaten houden. Merk je dat de bovenste laag al snel te bruin wordt dan kan je temperatuur lager zetten of de taart onder in de oven zetten of gewoon bakpapier over de taart leggen. Ik zet nu vaak al sowieso van in het begin onderin de oven.

De taart laten afkoelen en daarna in de ijskast helemaal laten koelen. Deze taart smaakt zelfs best dag erna vind ik 🙂 Je kan zo van de taart smullen of verder afwerken door bijvoorbeeld blauwe bessen of frambozen over de taart te verdelen. Maar je kan dus ook afwerken met chocolade krullen en dan kies je jouw favoriete chocolade. Voor ons is dat melk chocolade. Of je kan ook afwerken zoals je doet met tiramisu door cacao over de taart te sprenkelen en dan pas in de koelkast te zetten. Dan krijg je een mooi blinkend chocolade laagje. Allé vlug aan de slag want is kei lekker!!

You Might Also Like