Hoofdmaaltijd Snelle hap

Kippenbouillon

9 februari 2021

Het is een tijd geleden dat ik nog eens een recept postte omdat ik nu eenmaal “mijnen draai” gevonden heb qua koken voor het gezin en de recepten die hier tot nu toe in staan, zijn gewoon de recepten die ik afwisselend altijd maak. Maar af en toe is er toch wat verandering die een post waard is zoals de kippenbouillon.

Waarom zou je in godsnaam zelf de bouillon maken wanneer je het kant en klaar kan kopen, zelfs in de bio winkel. Verschillende redenen:

  1. Je weet wat je erin stopt dus je bent zeker dat het goede en lekkere ingrediënten zijn.
  2. Dè oplossing voor de lunch want dat is voor mij vaak de moeilijkste maaltijd (en ik ben niet alleen)
  3. Je maakt het één keer maar je kan er vaak van eten
  4. Je hebt lekkere kip die je kan verwerken in andere gerechten zoals vol-au-vent
  5. Zo goed als geen werk, simpeler kan niet
  6. Goed voor je lijf https://www.ralphmoorman.nl/levensmiddelen/

Dus hoe maak je het?

1 bio kip, 1 grote ajuin in 4 parten gesneden, 4 bio wortelen in grote stukken, 4 stengels witte selder, 1 grote prei in grove stukken, 1 venkel in 4 parten, 10-tal korrels zwarte peper, koffielepel venkelzaad en 5-tal kruidnagels samen in grote pot. Pot vullen met water tot de kip zo goed als onder staat. Aan de kook brengen en op een laag vuur paar uur laten pruttelen. Ik maak dat vaak ’s avonds en dan staat de kip een hele nacht op.

In de ochtend giet ik dan de kip + groenten door een zeef. Het vocht hou je apart en kan je in verschillende porties verdelen. Ik doe meestal de helft in de koelkast en de helft in diepvries. De kip komt zo los van het been en verdeel ik ook meestal over koelkast en vooral diepvries.

Heb je dan op de middag honger dan wok je wat groenten naar keuze, mogelijk ook met noten en zaden erbij. Portie kippenbouillon aan toevoegen, mogelijk ook stukje kip of ei of gewoon niets en enkel de groenten en voilà, in mum van tijd lekkere lunch. De dag erna doe je hetzelfde maar je varieert met groenten. Wat ik bijvoorbeeld heeeeeeel lekker vind is verschillende paddenstoelen bakken en dat combineren met de bouillon. Enkel nog kruiden met himalayazout en mogelijk nog andere kruiden naar keuze.

Die kip in de diepvries is geweldig om vol-au-vent mee te maken. Ik maak de zaterdag doorgaans een Belgische klassieker. Dus heel vaak frietjes en dan hoef ik enkel nog balletjes te rollen en bechamelsaus te maken en daar de kip aan toevoegen. En in het ideale geval heb ik nog klein restje bouillon om de saus op smaak te brengen. Top!

You Might Also Like