Hoofdmaaltijd

Moussaka

3 mei 2021

Ik heb een nieuwe topper die ik graag wekelijks op de menu zet: moussaka! Zoals alle recepten maak ik het eerst volgens een recept dat ik vind, om daarna verschillende recepten naast elkaar te leggen en er dan mijn eigen ding van te maken. Ik geef hieronder graag mee wat ik ervan maakte na verschillende experimenten 🙂

Hèt basisingrediënt voor moussaka is aubergine. Ik kook voor een gezin van 5 personen en dan komt dat in alle recepten overeen met 2 aubergines. Wat de meesten doen is de aubergines in dikke schijven snijden en dan grillen in de oven. Dat is 1. te veel werk voor mij en 2. bij de eerste poging van het recept kreeg ik onmiddellijk reactie van de jongens “oh nee, aubergines” die dan vakkundig aan de kant van het bord belanden.

Dus mijn laatste pogingen waren veeeeel succesvoller en makkelijker. Gewoon de aubergine schillen en in kleine stukjes snijden. Snij dan meteen ook 2 uien in kleine stukjes en Jeroen Meus doet er ook nog 2 stengels selder en een courgette bij. In de meeste recepten is dat niet het geval maar ik vind, hoe meer groenten, hoe beter dus bij mijn laatste recept deed ik dit ook.

Qua vlees wordt er doorgaans lamsgehakt gebruikt maar ik ben daar zelf niet zo mega grote fan van dus gebruik ik liever bio rundsgehakt. 500gr voor 5 personen. Ik bak het vlees met de ajuin en alle andere groenten in scheut olijfolie. Jeroen Meus bakt het vlees apart en de groenten apart maar is mij weeral te veel werk. De meesten strooien ook eerst zout op de rauwe aubergines om die dan af te spoelen met water en zo het bittere vocht uit de groente te trekken. Maar doe ik ook al niet, het moet hier vaak rap gaan met 3 tienerjongens 😉 Dus alles in één grote ruime pot en ook nog 2 teentjes look toevoegen. Als het vlees gebakken is en de groenten al wat zacht zijn, doe je er 800gr tomaat in blik bij. Ik gebruik hele tomaten en na wat kooktijd plet ik die zodat de andere groenten automatisch ook geplet worden. Geen kids meer die hun neus optrekken voor aubergines want aubergines niet te zien 🙂 In de zomer ga ik dit eens maken met verse tomaten.

De kruiden! Ik vind het heerlijk om typische kruiden te gebruiken voor typische gerechten. En de typische kruiden naast peper en zout, zijn gedroogde oregano en kaneel. Vroeger zou ik gedacht hebben: “Ah nee, ik eet niet zo graag kaneel dus ik doe dat er niet in.” Maar ik heb het bij de eerste poging toch meteen al gedaan en het is echt belangrijk 🙂 Ik haat kaneel in desserten maar hier geeft het een lekkere subtiele smaak. Ik ben heel slecht met hoeveelheden dus beetje bij doen en proeven is mijn beste advies. Je moet het zo net smaken maar zeker niet overweldigend.

De aardappelen. In de meeste recepten worden de aardappelen gekookt en dat deed ik de eerste keer ook. Aardappelen in de schil deed ik dan maar wel een gedoe om die dan nog te pellen. In de meeste recepten wordt er ook nog apart bechamelsaus gemaakt maar is weeral extra pot. Dus ik dacht om voor mijn laatste experiment eens iet anders te testen. Aardappelen maken alsof het gratin dauphinois is. Je neemt dezelfde hoeveelheid aardappelen als de hoeveelheid vlees, dus 500gr in mijn geval. De aardappelen schillen en in vrij dikke schijven snijden. Alles in grote hoge pot en volgens de klassieke gratin dauphinois bedek je dan de aardappelen net met een gelijke hoeveelheid volle room en volle melk volgens een 50/50 verdeling. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en liefst takje verse rozemarijn of gedroogde rozemarijn. Vervolgens alles aan de kook brengen en dan op heel matig vuur en met deksel erop 20 minuten laten garen. Het moet nog koken maar dus zeker niet te hoog vuur want anders kookt de melk over (vandaar de hoge ruime pot ;-))

Eet je hormoon balancerend (wat onder meer betekent liever geen melkproducten) dan kan je ook de aardappelen koken in rijstmelk en zelfde kruiden. Je kan er ook teentje geperste look aan toevoegen, wat ik doorgaans ook doe. Gebruik je enkel rijstmelk dan kan je na de kooktijd de melk afgieten (bijhouden wel) en puree maken met de warme rijstmelk. Afwerken met verse roomboter en geraspte parmezaan toevoegen.

In een ovenschotel schep je onderaan de aardappelschijfjes of de puree. Zijn het schijfjes dan giet ik de room/melk die er nog over is over de aardappelen. Boven de aardappelen schep je vlees/groenten en je werkt af met kaas. Bij een moussaka is dat traditioneel schapenkaas. Ik gebruik vaak blokjes feta maar de kids houden niet van die smaak dus werk ik een deel af met geraspte parmezaan. Nog even de oven in om de kaas te laten kleuren en klaar 🙂

You Might Also Like