Hoofdmaaltijd

Couscous met lamsvlees en zeven groenten

13 mei 2021

Ik heb een kookboek dat al jaaaaaaaaaren in mijn kast ligt (ik heb er zo wel meerdere ;-)) maar dit is er eentje waarvan ik best wel veel recepten heb aangestipt om te maken alleen nog nooit echt gedaan.

Waarom nu wel? Omdat ik een probleem had op vrijdag avond. De vrijdag is aperitief avond met het hele gezin. Je kent het wel… lekkere gin tonic, wat hapjes en voor je het weet is het best wel al laat en heb ik ook geen zin meer om te koken. Dus ik had nood aan een recept dat ik op voorhand kan klaarmaken en dat qua werk zo goed als niets is. En wat is dat nu geworden? De couscous waarvan je nu spontaan kan denken “hoezo, niet veel werk? Er zitten wel zeven groenten in”.

OK hier komt het. Als groenten: 2 uien, 2 tenen knoflook, 3 wortelen, 3 boterraapjes, 1 butternut pompoen (dat is die pompoen met zandloper uiterlijk en zachte schil), 4 courgetten, 400gr tomaten uit blik of 4 grote verse tomaten in het seizoen.

Al die groenten snij je heel grof (vandaar weinig werk)! De ui in 4, de wortelen, rapen, courgette en pompoen in grote stukken en de tomaat in grote stukken als je verse gebruikt. Ik haat pompoenen snijden maar die butternut squash exemplaren zijn echt easy peasy.

Alles samen in een echte tajine of een andere grote pot stoven in olijfolie en af en toe omroeren. 750ml water toevoegen en kruiden met: 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel paprikapoeder, 1/4 theelepel saffraandraadjes (die saffraan hoort er echt bij want geeft een typische smaak), verse koriander en peterselie volgens smaak (ik doe er best wel veel bij), kaneelpoeder volgens smaak, zwarte peper en himalayazout volgens smaak (van dat roze zout, ik gebruik alleen maar dat in de keuken).

Alles op zacht vuur laten pruttelen tot de groenten zacht zijn. Geef toe, tot nu toe echt weinig werk 🙂 Zijn de groenten zacht dan voeg je 400gr bio kikkererwten toe en 30gr rozijnen of dadels in kleine stukjes gesneden. Alles nog even verder laten pruttelen en vooral proeven of de smaken goed zitten.

Dit maak ik dus op voorhand en vaak maak ik ook al couscous op voorhand. Daarvoor volg je gewoon de instructies maar zorg er wel voor dat het geen couscous is die in een zakje zit zoals rijst want dan krijg je een kleverige boel. Ik koop doorgaans fijne couscous van bio winkel. En dan doe ik 2 koffiekopjes in een grote kom. Je meet 2 koffiekopjes water en brengt die aan de kook. Giet het water over de couscous (normaal is de couscous dan net bedekt met water) en even een deksel erop. Kruiden met zout, beetje olijfolie erop, omroeren en klaar is kees. Dat zet je dus ook apart.

Na de aperitief is mijn werk zo goed als niets meer. De pant met groenten heb ik dan voor de aperitief al op het vuur gezet zodat die warm staat zodra we willen eten. Ik bak dan enkel nog merguez worstjes en heb je wat meer tijd dan is het super lekker om chorizo in kleine stukjes te bakken en af te werken met lopende honing. De kids eten de worstjes en als het even kan heeeeeeel graag chorizo erbij samen met turks brood en schijfjes komkommer. Wij eten de worstjes en chorizo met beetje couscous en heeeeeeeeeeel veel van de warme groenten.

En het leukste van al is nog dat we de dag erna over hebben. Dus op zaterdagmiddag hoef ik niet na te denken wat we gaan eten want dan is het de couscous met de groenten alleen als vegetarische variant. Echt kei lekker!!

Dit gerecht is volgens het kookboek met lamsschouder maar ik ben niet zo fan van de smaak van lamsvlees. Als je dit toch wil doen dan is het vrij simpel. Voeg het vlees toe aan de groenten die pruttelen tot zowel groenten als vlees zacht zijn. Dit zou je trouwens ook kunnen doen met kippenbillen.

You Might Also Like