Hoofdmaaltijd

Gegrilde kabeljauw met tomaten tapenade

24 september 2015

Ik ben geen al te grote fan van vis maar mijn man lust het wel heel graag dus doe ik toch wel eens mijn best 😉 Vis vindt hij het lekkerst met een goede saus maar ik wil ook niet altijd boter of wijn gebruiken dus is dit gerecht een smaakvolle variant.

De meeste vissen marineer ik graag (behalve zeetong die je absoluut in verse boter moet bakken). Voor de marinade gebruik ik limoen, olijfolie, zeezout en cayennepeper als ik het heel eenvoudig wil houden. De moten vis liefst ook in de marinade laten overnachten. De limoen zal de vis zelfs al wat garen wat je ziet aan de randen die wit worden. Vis maak ik doorgaans liefst klaar in een papillot maar voor dit gerecht gebruik ik de grill. Bakken doe ik bijna nooit meer (behalve dus voor zeetong) want er gaat altijd wel iets mis. Ofwel valt de vis uiteen of wordt niet bruin zoals ik wil. Ik heb al verschillende technieken, pannen en vetstoffen geprobeerd en ondertussen heb ik het opgegeven maar grillen lukt altijd. Op voorwaarde…dat de grillplaat of grillpan goed heet staat voor je de vis er op legt. Je hoeft geen extra vetstof te gebruiken. Mooi in groefjes laten grillen langs één kant en de andere kant even doorwarmen (want echt goed grillen lukt bij mij zelden omdat grill niet meer zo heet is). Maar één kant mooie groefjes vind ik perfect 🙂

Voor de tapenade gebruik ik half gedroogde kerstomaatjes, parmezaan, kappertjes, veel look, veel verse basilicum, gegrilde pijnboompitjes en olijfolie. Alles in blender en proeven of er iets meer in moet van een ingrediënt. Niet al deze ingrediënten hoeven er in als je iets niet lust. Het resultaat moet een mooie dikke tapenade zijn. Je kan die grof hakken zodat stukjes tomaat nog zichtbaar zijn of helemaal glad mixen.

Bij dit gerecht kan je perfect spinazie of courgetteslierten serveren. Recept vind je ook op deze blog…

You Might Also Like