Hoofdmaaltijd

kipfilet met aubergine, mozzarella en parmezaan

13 juni 2018

Ik heb nu toch een mega lekker nieuw gerecht gemaakt gisteren. Het is een combinatie van een gerecht dat ik al jaren maak namelijk ‘aubergine parmigiana’ en een recept uit het Spar boekje ‘zomerse kipfilet met mozzarella’.

Verwarm de oven op 200°. Ondertussen 2 aubergines in schijfjes snijden en bruin bakken. Ik heb dat al gedaan op 2 manieren: alle schijfjes op een bakplaat en royaal overgieten met olijfolie (niet jouw beste, meest zuivere olijfolie gebruiken want de aubergine moet je garen op hoge temperatuur en niet geraffineerde, zuivere olijfolie oxideert op hoge temperatuur en mag je enkel lauw of koud gebruiken). Gisteren heb ik de schijfjes in een grote pan met veel olijfolie laten bakken. Normaal wordt altijd gezegd dat je de aubergine met veel zout moet laten zweten om het bittere sap te onttrekken maar ik ben te lui en doe dat eigenlijk nooit 😉 Ik merk ook geen bittere smaak maar kan je dus zeker doen. Deze stap is het grootste werk van het gerecht.

Ondertussen bak je in een pan met olijfolie kiplapjes of kalkoenlapjes en kruiden met zout en peper. Zijn de lapjes een beetje bruin dan haal je die uit de pan en in dezelfde olie bak je stukjes parmaham tot ze wat krokant zijn. Ik gebruikte gisteren 5 lapjes en 5 sneden parmaham voor 5 personen. De stukjes parmaham zou je nog apart kunnen serveren want varkensvlees past strikt genomen niet in een hormoon balancerende eetstijl. Varkens krijgen doorgaans veel antibiotica en hormonen toegediend en die krijgen wij ook binnen, vandaar… Ik eet het heel af en toe maar de kids zijn er wel verzot op. Ik ben van plan om volgende keer bij de kalkoen verse snippers salie krokant te bakken want dat past qua smaak volgens mij prachtig in het geheel maar heb ik dus nog niet getest.

Je neemt 5 vuurvaste potjes waarin je onderaan de aubergines verdeelt samen met een takje rozemarijn. Op de aubergines verdeel je tomatenconcentraat. Ik gebruik bij voorkeur de bio variant in glazen potjes. Dit mag best wel royaal zijn. De aubergines zijn ideaal volledig bedekt. Daarop een laag echte buffel mozzarella, snippers verse basilicum (salie als je die hebt gebakken) en krokante parmaham. Even kruiden met zwarte peper. Daarop komt het kalkoenlapje. Royaal geraspte parmezaan als toplaag. 20° in de oven.

Dit gerecht is uiteraard heet als het uit de oven komt en combineert super met iets koud. Dat kan een tomatensalade zijn met jouw beste olijfolie, balsamico en royaal peper en zout. Of een salade maar zeker vinaigrette gebruiken want de combinatie van het zoet/zure is heerlijk bij deze schotel. Voor de kids maak ik dan bijvoorbeeld Griekse pasta met stukjes tomaat en gegrilde pijnboompitten terwijl wij de salade eten. Zeker maken want iedereen gisteren super content!!!!!!

You Might Also Like