Snelle hap Tussendoortjes

Keto brood

2 maart 2020

Zoals elke vakantie ben ik vorige krokusvakantie terug aan het experimenteren geweest. En ik ben ontzettend tevreden over mijn keto brood! Keto-diëten is nogal “in” tegenwoordig. Bij keto ga je de inname van suikers en koolhydraten volledig elimineren. Dit bestaat eigenlijk al van de jaren 1920 en werd toen ingezet om epilepsie te bestrijden. De idee erachter is dat het lichaam vetten gaat verbranden en gebruiken als energiebron wanneer er geen suikers meer aanwezig zijn in het lichaam. En dat leidt dan vaak tot gewichtsverlies. Dus vandaag omwille van die reden populair 😉

In hormoon balans staan we heel erg voor variatie net omdat het lichaam wel baat heeft bij verschillende types voeding. Zo heeft de schildklier wel nood aan koolhydraten en hoewel je ook in groenten en fruit koolhydraten vindt, is de bedenking binnen de hormoon balans strekking of het wel zo’n goed idee is om keto als blijvend eetpatroon te gebruiken. Maar een paar maanden even omschakelen naar keto om suikers te ontwennen is zeker wel een goed idee. Binnen hormoon balans is het fel minderen van suiker sowieso een goed idee maar velen blijven het dan toch wel moeilijk hebben met brood. Vandaar dat ik toch wel graag deze keto variant wou proberen. Lekker, simpel, glutenvrij 🙂 Ik heb geëxperimenteerd met verschillende recepten en heb er uiteindelijk deze eigen variant van gemaakt:

2 koppen (ik gebruik koffiekoppen) amandelmeel mengen met 2 volledige eieren. 2 eetlepels kokosmeel toevoegen en kruiden met himalayazout en provençaalse kruiden. In de biowinkel moet je dan even op zoek naar wijsteenpoeder en natriumbicarbonaat. Van de wijnsteen gebruik je halve theelepel en van het natriumbicarbonaat 3/4 theelepel. 2 theelepels appelciderazijn toevoegen en ongeveer 2 cm verse parmezaan raspen. Enkel nog 4 eetlepels gesmolten bio boter toevoegen en alles omroeren. Ik vul dan een klein ovaal bakblik met bakpapier. Mengsel niet al te dik verdelen in het bakblik en 25 minten bakken in voorverwamde oven van 190°. Het brood moet bovenaan licht gekleurd zijn.

In het ene recept werden 5 opgeklopte eiwitten gebruikt zonder zout -, noch kruiden, noch parmezaan. Dit vond ik best wel lekker en rook heerlijk toen het uit de oven kwam maar mijn man en ik vonden het niet meer zo lekker de dagen erna en te veel naar ei smaken mar kan je dus zeker proberen.

In het andere recept werden 2 volledige eieren gebruikt maar dan zonder de boter en met toevoeging naast de parmezaan van roomkaas en mozzarella. Dus een combinatie van beide recepten resulteerde in zeer geslaagd keto brood. Je kan bijvoorbeeld als ontbijt perfect een paar reepjes afsnijden en nog even grillen in de oven. En dan doppen in zacht gekookt eitje 🙂 Ik smeer graag nog bio honing op het brood in combinatie met het eitje. Fantastisch!!!

You Might Also Like