Zoete Zonde

Pastéis de nata

13 april 2020

O man, man, man,… wat heb ik nu gedaan. Het mag al eens iets meer zijn maar dit is veel meer want top dessertje!! De befaamde Pastéis de nata, een Portugees gebakje. Ik had er al vaak van gesmuld op reis maar nog nooit zelf gemaakt.

Zo doe je het. Verwarm de oven voor op 220° op hete lucht. Leg al een rol bladerdeeg klaar. Dit is bijzonder lastig om zelf te maken dus koop ik altijd. Klop 3 eidooiers met 130gr rietsuiker en 15gr vanille poeder tot witte massa.

Breng 250ml volle room met merg van vanillestokje en klein pakje vanille suiker tot kooppunt. Giet de warme room op het eimengsel en roer goed door. Giet over in nieuwe kookpot en breng terug tot kooppunt terwijl je goed blijft roeren. Giet over in koude schaal om af te koelen. Wanneer je merkt dat het onderaan toch wat verbrand is dan kan je de pudding door een zeef in de koude schaal gieten. Met de rond kant van een pollepel kan je makkelijk de pudding erdoor duwen (helpt ook mocht je toch klonters hebben in de pudding).

Bij de echte pastéis de nata moet je werken met 2 bladerdeeg vellen maar het bakprocédé is ook echt wel anders met specifieke potjes dus ik doe het anders. Ik heb 1 bladerdeeg vel gebruikt en werk ook af op andere manier. De test met 2 vellen gaf een te dikke korst die niet volledig doorbakken was. Bij het “echte” recept moet je ook citroen zeste van 1 biocitroen aan de room toevoegen. Ik vind dat zelf bijzonder lekker en geeft ook de karakteristieke smaak maar mijn kids vonden het maar niets. Bij de eerste 2 testen die ik deed had ik geen biocitroen in huis en die pudding vonden ze veeeeel beter. Dus aan jou de keuze 😉

Je rolt het bladerdeeg vel open en met een bakring van 8 à 9 cm steek je 8 cirkels uit. Leg de cirkels in bakpapiertjes die je ook gebruikt voor muffins. Bakken doe je dus straks ook in een muffin bakblik.

Verdeel de afgekoelde pudding over de muffin vormpjes. Het zijn ongeveer 2 eetlepels per vorm. Je vult tot iets meer dan de helft. Normaal steek je dit zo in de oven maar bij mijn laatste test heb ik het bladerdeeg wat dichtgevouwen zodat je geen pudding meer ziet en op die manier in de oven gestoken. Ik was heel blij met het resultaat want als je er dan in bijt heb je de pudding als verrassing 🙂

Zet de bakvorm 15 à 20 minuten in de oven. Na 12-tal minuten kijk ik even zonder oven helemaal open te doen. Is het bladerdeeg al aan het kleuren en krijgt de pudding ook al wat kleur dan verander is de stand van de oven van hete lucht naar gewone oven. Ik heb tot nu toe altijd na 15 minuten eruit gehaald. Dus oven wel even in de gaten houden. Let vooral op het bladerdeeg dat licht bruin moet kleuren zoals een koffiekoek want anders is die niet goed doorbakken. En genieten maar!

You Might Also Like