Chap Hoofdmaaltijd

Snelle eenvoudige paëlla

8 augustus 2023

Paëlla is zo’n heerlijk gerecht maar als je het doet zoals het hoort dan kruipt er toch wel behoorlijk wat werk in. Een paar weken geleden had ik zo’n paar ingrediënten die me deden denken aan paëlla maar ook niet alles en ik had ook niet zo veel tijd. Toch maar es proberen wat dat geeft dacht ik en onlangs vroeg de oudste of dat gerecht zeker bij de “chap” gerechten wou zetten dus hier komt ie 🙂

Als ingrediënten heb je nodig: ideaal ronde paëlla rijst (of bij gebrek kan het ook om het even welke andere rijst soort zijn), chorizo worst (mega belangrijk ingrediënt dus mag niet ontbreken), kipfilet (1 filet per 2 personen volstaat), 1 rode paprika, 1 stengel witte selder, fijne erwtjes (bio diepvries), ajuin, look, inktvisringen (diepvries en ook belangrijk ingrediënt.

Stap 1: bereid de rijst volgens de aanwijzingen op het pakje. Is het losse rijst dan neem ik 2 koffie kopjes voor ons gezin van 5. In ruime pan doen en hoeveelheid water x3 toevoegen. Dus 6 kopjes water. Laten koken volgens aanwijzing op het pakje. Is het rijst in zakjes dan neem ik 2 zakjes (is makkelijker). Als de rijst klaar is, water afgieten, rijst in apart kom en laten afkoelen. Dit best ruim op voorhand klaarmaken.

Stap 2: Terwijl de rijst kookt kan je al de kipfilet bakken in olijfolie. Ik doe de filet in kleine stukjes en kruiden met peper, zout en zachte curry. Ondertussen kan je ook de chorizoworst bakken. In kleine stukjes snijden en bakken op middelhoog vuur in olijfolie. Regelmatig roeren. Wanneer de worst beetje gebakken is zal je merken dat er heel veel vet in de pan staat. Ik giet dit vet af (deksel op de pan en heel voorzichtig bij etenresten afval gieten want de pompbak zal niet happy zijn met dit vet ;-)). Dan de pan terug op het vuur, de worst heel even verder laten bakken en blussen met een geut madeirawijn. Vervolgens een eetlepel balsamicoazijn toevoegen en 2 eetlepels bruine suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker mocht je dat toevallig hebben). Alles kort even verder laten bakken en zeker met de suiker erbij in de gaten houden dat het niet zwart wordt. Als het klaar is bij de gebakken kip voegen.

Stap 3: ajuin, paprika en selder in blokjes in wokpan met ruime hoeveelheid olijfolie op matig vuur laten bakken. Kruiden met peper en zout en ajuin vooral niet bruin laten worden dus regelmatig roeren. Dan pas de geperste look toevoegen en de rijst en kort even verder laten bakken. Terug even kruiden met peper en zout. Vlees erbij, koffiekopje fijne erwtjes erbij, alles omroeren en nog even goed laten doorwarmen en zo goed als klaar. Nu zeker proeven of er nog zout bij moet. Bij het serveren nog wat citroen over het gerecht sprenkelen!

Eigenlijk kan je het perfect al eten op die manier maar het wordt nog extra lekker wanneer je inktvisringen erbij doet. Die kan je frituren (snelste en makkelijkste manier) of in een ruime pan met heel veel olie bakken en regelmatig draaien. Niet de allerhoogste stand maar wel vrij warm. Zeker erbij blijven! Maak je inktvisringen dan is het nog zo lekker om er ook aïoli bij te eten of onlangs vond ik bij oil & vinegar truffelmayonnaise en past hier ook perfect bij 🙂 Smakelijk!

En voor wie zich afvraagt wat nu het verschil is met paëlla? ;-)…. In die lekkere paëlla horen ook mossel fond, mosseltjes, gambas’s, tomaten en uiteraard saffraan

You Might Also Like