Chap Hoofdmaaltijd

Vol-au-vent

8 augustus 2023

Veel werk maar als je het slim aanpakt dan valt het best wel mee πŸ™‚ Deze klassieker is een topper bij het hele gezin πŸ™‚ Wat heb je nodig voor 5 personen? Volledige bio kip, 2 witte selder, 3 bio wortelen, 2 prei stengels, 2 Γ  3 bio kip filets, 250 gram gemengd gehakt, 1 ei, 2 Γ 3 beschuiten, 250 gram champignons, roomboter en half volle melk.

Stap 1 is fond trekken van de bio kip. Ideaal doe je dit de dag voor het bereiden van de vol-au-vent. Volledige kip in ruime pot water en alle groenten in grove stukken erbij. Volledig onder water zetten en op matig vuur minimum 4 uur laten pruttelen. Ik laat het meestal een volledige namiddag sudderen. Dan 2u laten afkoelen en in de koelkast zetten.

Terwijl de kip aan het trekken is, maak je ideaal de gehaktballetjes want dit is nog een tijdrovend jobke maar zeker de moeite om zelf te maken. Meng het gehakt met een volledig ei en om te beginnen 2 geraspte beschuiten. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Alles goed mengen tot het een vaste bol wordt. Is dat nog niet het geval dan kan je nog een geraspte beschuit toevoegen. Kleine bolletjes gehakt rollen en wegzetten in de koelkast. Om makkelijk te rollen een klein kommetje water naast jou zetten en af en toe de vingertoppen dippen in het water πŸ˜‰

Stap 2 is saus maken voor de vol-au-vent. Dat is zowat hetzelfde als een gewone bechamelsaus met dat verschil dat je voor 1/3 tot de helft kipfond gebruikt ipv melk. Dus tijd om de kip uit de koelkast te nemen! Zet een groot vergiet in een grote pot en giet kip en groenten in het vergiet. Het vergiet zet je apart voor later maar het vocht dat overblijft in de kom heb je nodig voor de saus. Om de bechamelsaus te maken begin je met 4 eetlepels roomboter in middelgrote pot licht laten bruinen. Pot even naast het vuur zetten en 4 eetlepels bloem toevoegen. Flink kloppen om geen klonters te hebben. Pot terug op het vuur en klein beetje melk toevoegen en terug flink kloppen. Als het begint te dikken terug klein beetje melk toevoegen. Wanneer het terug indikt geen melk gebruiken maar wel kipfond. Ik gebruik doorgaans een grote pollepel om het vocht erin te lepelen. En zo ga je verder met kloppen en afwisselend kipfond en melk toevoegen tot de saus de gewenste dikte heeft. Tip! Zorg ervoor dat de saus niet al te dik is πŸ™‚

Stap 3 is kruiden toevoegen aan de saus: zout, peper, beetje zachte curry en nootmuskaat. Altijd proeven om te testen of de smaak goed zit. Ben je tevreden met de smaak dan voeg je de gehaktballetjes toe en op middelhoog vuur laat je die garen in de saus. Ondertussen kan je de champignons klaarmaken. Ik heb voor velen een heel vreemde manier om champignons te kuisen. Zowat iedereen die ik ken doet dat door met een borstel of papiertje het vuil weg te halen. Ook in alle kookboeken staat het beschreven op die manier. Alleen, mijn moeder heeft als jong meisje “huishoudschool” gedaan en zij heeft geleerd om de champignons te “pellen” met een dun mesje. Heb je een mooie verse champignon dan is dat fluitje van een cent. Mijn moeder heeft dat zo aan mij geleerd en ik blijf het doen, en neem er de vreemde blikken van mensen dan maar bij πŸ™‚ Champignons in kwartjes snijden en bakken in roomboter. Wacht even met kruiden want anders bakt de champignon niet zo mooi, moet ideaal licht bruin worden. Daarna kruiden met zout en peper en royaal citroen erover sprenkelen. Ik roer daar graag ook nog wat gesnipperde peterselie onder. Als dit klaar is de champignons bij de saus voegen. Ondertussen zijn de gehaktballetjes normaal klaar.

Stap 4 is het vlees. In het vergiet zit nu dus nog een volledige kip. Ik gebruik eigenlijk alleen de kipfilets. Ik haal die eruit en laat ze liefst zo heel mogelijk. Je zou ook de andere delen van de kip kunnen gebruiken maar doordat het lang heeft gegaard valt dit helemaal uiteen en ik heb ook nog wel graag echte stukjes vlees in de vol-au-vent. En dat is de reden waarom ik ook nog aparte kipfilet koop. Ik snij die in blokjes (je zou ook meteen bio kipblokjes kunnen kopen om werk te besparen). Bakken in olijfolie en kruiden met zout, peper en curry. Licht bruin laten kleuren en bij de saus voegen. Als allerlaatste, net voor het opdienen, voeg ik de grote stukken kipfilet toe van de fond. Ik laat die gewoon even mee warmen om te vermijden dat het al te veel uiteen zou vallen.

We zijn er bijna πŸ™‚ Ik eet dit liefst met frietjes en de saus in een bladerdeegje. Ik koop die kant en klaar en gewoon effe in de oven warmen. Liefst nog een fris slaatje erbij en dan ben ik helemaal happy. De tieners zijn geen fan van de champignons in de vol-au-vent maar ze tolereren het πŸ™‚ En dit geeft echt ook wel extra smaak, vooral ook door de citroen in de champignons.

Heb je een hond in huis lopen dan zal die heel erg blij zijn met de groeten en de kipresten van de fond πŸ™‚ Is er nog fond over (soms heb ik niet alle vocht nodig voor de saus) dan kan je die in de diepvries bewaren voor een volgende keer. Of je kan het uiteraard ook gebruiken de volgende keer dat je soep maakt. Smakelijk!

You Might Also Like