Oudjaar was de opdracht 2 kleine gerechtjes maken per gezin. Bij de zoektocht wou ik vooral rekening houden met het feit dat we ons moesten verplaatsen en het opdienen dus gebeurde in een vreemde keuken + 22 porties, wat de zoektocht naar gerechtjes aanzienlijk moeilijker maakt. Keuze viel al snel op een soep en een dessert. Vorig jaar maakte ik een garnaal bisque en gezien ik graag wat afwissel viel de keuze nu op een heldere champignonsoep. Alleen had ik het nog nooit gemaakt.
Typisch ga ik dan op zoek naar bestaande recepten en begin op basis daarvan te experimenteren. Eerste test was mijn bezoek op kerst waarvoor ik letterlijk een recept had gevolgd. Lekker vonden we allemaal maar ik vond het nog niet smaakvol genoeg. Dus heb ik geëxperimenteerd op gevoel en die soep vond ik zaaaaaaaaalig lekker. En ik niet alleen 😉
Ingrediënten: gedroogde champignons, sjalot, prei, look, verse champignons, roomboter, olijfolie, madeira wijn, peper, zout, gedroogde tijm en bouillonblokje. Voor afwerking: volle room, geroosterde cashew nootjes, optioneel zure room + basilicum + appelazijn + look
Om te koken voor zo’n grote groep heb ik het als volgt aangepakt. Ik heb de potjes genomen waarin ik de soep wou serveren en daar gewoon water in gedaan volgens aantal porties die ik nodig had (+ klein beetje extra). ,Dus als je grotere porties wil voor klein gezelschap dan kan je het op dezelfde manier aanpakken want anders kan ik geen hoeveelheden meegeven 🙂 Al het water in grote kom gieten. Als richtlijn was mijn grote kom eentje van 5 liter. Per liter water reken je een potje gedroogde champignons. In aparte pot doe je alle gedroogde champignons samen en helft van het water toevoegen. Even aan de kook brengen en dan vuur uit zetten en minstens half uur laten trekken.
Ondertussen pel je sjalot, ik nam er 5 dus reken 1 sjalot per liter water, en ik hakte ook 1 volledige prei voor 5 liter water. Sjalot en prei liefst in heel kleine stukjes. In geen enkel recept vond ik toevoeging van prei maar dat geeft echt wel meer smaak vind ik. Volgens smaak kan je ook nog wat geperste look erbij doen. Ik gebruikte 5 kleine teentjes look. In paar eetlepels roomboter bak je de sjalot, prei en look op niet al te hoog vuur en niet te lang want sjalot en prei niet bruin laten worden. Even kruiden met peper en zout en aan de kant zetten.
In aparte pan bak je verse champignons. Hoeveelheid is volgens wat je graag hebt in de soep. Ik heb nu klein bakje champignons gebruikt per liter water, wat best wel veel is maar ik heb graag veel champignons in de soep 🙂 Champignons schoonmaken met papiertje of pellen, volgens wat je liefst doet. Ik pel altijd want heb het zo van mijn mama geleerd en zij deed “huishoudschool” en kon heel lekker koken. De champignons bak je in een mengeling van olijfolie en boter. Nu zijn er wel een paar “regels” waar je rekening mee moet houden om champignons mooi bruin te bakken.
- Zorg ervoor dat de pan goed heet is (vandaar de mengeling olijfolie en boter zodat de boter niet aanbrandt)
- Ruime hoeveelheid olie en boter is al even belangrijk want de champignons slorpen al snel veel vet op
- Niet al te veel champignons ineens bakken want anders gaan de champignons koken. Ik heb in 3 keer gebakken
- Niet onmiddellijk kruiden met zout want champignons verliezen dan vocht en dan gaan ze ook koken
- Blijf erbij, schudt regelmatig op en op het einde als ze bruin kleuren, kruiden en aan de kant zetten
Als de champignons wat bruin beginnen te kleuren kan je dus de kruiden toevoegen en behalve peper en zout kan je er ook gedroogde tijm aan toevoegen. Belangrijk is ook om champignons te blussen met geutje madeira wijn of porto zou ook kunnen. Soep is nu bijna klaar want enkel nog alles samenvoegen. Water dat je nog in de kom hebt staan aan de kook brengen. Champignons, sjalot en prei toevoegen. Gedroogde champignons door vergiet erbij voegen en op smaak brengen met bouillon blokje. Ik gebruikte groentebouillon maar kan ook kipbouillon zijn. Hoeveelheid hangt af van de smaak die je graag hebt. Voor 5 liter soep gebruikte ik zeker 3 bouillonblokjes maar kan ook iets meer geweest zijn. Je kan ook extra kruiden met nog zout en peper.
Dit was een soep voor een feestelijke gelegenheid dus ik wou het ook feestelijk afwerken. Met Kerst heb ik een dip gemaakt van zure room + basilicum + beetje appelazijn + look + peper en zout. Alles mixen en nog extra zure room aan toevoegen zodat het geheel niet al te lopend is. Ik serveerde op het soepje een eetlepel van de zure room. Resultaat: heeeeeeeel lekker maar jammer dat de zure room niet mooi mengt met de soep en daardoor vond ik dit niet helemaal geslaagd.
Met oudjaar heb ik afgewerkt door op het soepje een lepel licht opgeklopte room te doen en af te werken met geroosterde (gehakte) cashewnoten. De room geeft een schuimig laagje op de soep en met die nootjes erboven super mooi (zoals op de foto). Mijn oudste zoon verraste mij wel met de boodschap dat hij de afwerking met de zure room lekkerder vond. Dus mogelijk is idee licht opgeklopte room en dan klein lepeltje zure room + nootjes. Misschien kan de opgeklopte room dan buffer zijn voor de zure room maar die test heb ik nog niet gedaan 🙂