Eet weetjes Hoofdmaaltijd

Weekmenu dat werkt voor het hele gezin

2 augustus 2018

Als ik de kids de vrije hand geef dan is de weekmenu heel simpel: spaghetti, lasagne, macaroni, frietjes, hamburgers, steak en pitta. Hmmm…. Ik ben nu al een aantal jaar bezig met hormoon balans en dat werkt voor mij alleen rijmt het niet met bovenstaand lijstje. Mijn man eet zo goed als gluten- en zuivel vrij en rijmt dus ook niet met bovenstaand lijstje. Dus uitdaging: opzoek gaan naar een evenwicht waar iedereen happy mee is én dat past in hormoon balans. Ik heb best wel een lange tijd experimenteren achter de rug om iets te vinden dat voor iedereen werkt én dat ook makkelijk te bereiden is. Ik deel hier graag onze 5-dagen menu die eigenlijk werkt voor iedereen, die we niet beu worden en die ook volledig past in de goesting en eetgewoontes van iedereen.

Maandag is kipdag (altijd bio). Dat kan kipfilet zijn, en dan bak ik die in kokosolie en werk ik af met glutenvrije sojasaus (kan je kopen in de bio winkel), zwarte peper en ahornsiroop. Dit combineren we met groene boontjes (gestoofd in olijfolie met ajuin en peterselie), wortelreepjes (gestoofd in olijfolie met peper, zout en dragon) en dan nog een seizoensgroente (die vind je op velt.be). Alternatief is gevulde kip (met 5 personen nemen we er 2) volgens het recept van Jeroen Meus. Dit combineren met dezelfde groenten. Of gesauteerde kip volgens het recept van de boerinnenbond. In plaats van madeirawijn gebruik ik dan wel rode wijn in combinatie met honing. Terug combinatie met dezelfde groenten. Dus de maandag moet ik me enkel de vraag stellen ‘welk soort kip eten we vandaag’?

Dinsdag is visdag. Ik varieer tussen papillot (meestal zalm of kabeljauw waarvan je recepten vindt op deze site) of gebakken vis zoals pladijs gebakken in olijfolie (antikleefpan, anders heel moeilijk te bakken), of gebakken zalm of tonijn die paar uur op voorhand gemarineerd is in sojasaus, gember, citroen en ahornsiroop. Bakken in kokosolie. Dit combineren met aardappelschijfjes in de oven. De schijfjes royaal overgieten met olijfolie en kruiden met peper, zout en Provençaalse kruiden. Als groente salade met vinaigrette voor ons en tomaat en komkommer voor de kids. Vinaigrette maak je makkelijk door sjalot in ringen te snijden, koffielepel mosterd toevoegen, eetlepel balsamico, olijfolie, honing, peper en zout. Alles roeren en proeven. Eventueel klein scheutje water toevoegen.

Woensdag is wok dag en tegenwoordig is dat vaak de zoetzure wok van Jeroen Meus. Ik voeg er vaak kalkoen of rundsreepjes aan toe want Jeroen Meus gebruikt varkensvlees en is niet zo geschikt in de hormoon balancerende keuken. De kids eten dan vooral van het vlees terwijl wij net het vlees aan de kant laten. Dus voor ons is dit zo goed als een vegetarische maaltijd. Als rijst gebruik je bij voorkeur zilvervliesrijst. Ananas kan blijkbaar helpen om eiwitten te verteren dus kan je zeker combineren in deze maaltijd. Ik voeg de ananas meestel op het einde toe en even omroeren want dit kan behoorlijk heet zijn om te eten.

Donderdag is chili con carne dag. Dit recept zet ik binnenkort op de site 🙂 Gebruik vooral bio runds gehakt. Als koolhydraten heb je vooral de bonen in dit gerecht waardoor je niet echt rijst nodig hebt maar de oudste lust die bonen echt niet dus combineren wij dit wel met rijst.

Vrijdag is vegetarische pizza dag. Recept staat op deze site. Dit is een echte hit voor de hele familie 🙂

De zaterdag aperitieven we uitgebreid en tegenwoordig zijn dat vaak tapa’s. Mosselen horen hier nogal dikwijls bij. Maar even goed kan het gebeuren dat ik vol-au-vent maak, zeker wanneer we de maandag gevulde kip hadden. En gezien we eten volgens de 80/20 regel kan het in het weekend ook al eens minder hormoon balancerend zijn 😉 Dus dan doen we de kids ook wel eens plezier met zelf gebakken frietjes. Kan soms ook steak met frietjes zijn waar de kids dol op zijn.

Zondag is pasta dag waarbij dat mijn favoriet kan zijn, spaghetti bolognaise. Of lasagne, of een vegetarische pasta. Mijn echtgenoot die glutenvrij eet, krijgt dan een glutenvrije pasta variant waarvan het aanbod steeds groter wordt.

Waarom past deze menu in hormoon balans? Omdat dit de eerste 5 dagen volledig zuivel vrij en gluten vrij is. Het is ook heel gevarieerd qua eiwitten met vlees, vis of soms vegetarisch (zonder te vervallen in de geprepareerde vegetarische burgers). Er is ook variatie in koolhydraten met glutenvrije varianten zoals bonen, rijst en aardappelen. Eén keer pasta (die dan ook nog glutenvrij kan zijn). Er is ook variatie in vetten. Sommige gerechten zijn met kokosolie, andere met olijfolie en heel af en toe ook echte roomboter zoals de gevulde kip.

Deze menu maakt het mij zoveel makkelijker om elke dag te koken zonder diep na te denken ‘wat gaan we nu weer eens eten?’. En als we iets beu worden dan ga ik gewoon opzoek naar variant maar voorlopig nog niet nodig geweest en dit menu loopt nu toch al enkele maanden (en ook in de vakantie makkelijk vol te houden). Smakelijk eten!

You Might Also Like