Chap Hoofdmaaltijd

Romige lasagne bolognaise

28 december 2021

Zeker niet alle gerechten op deze site zijn hormoon balancerend want in dit gerecht zit varkensvlees, room, melk en pasta. MAAR ik kan je verzekeren dat jouw gelukshormoon serotonine een boost zal krijgen 😉

Sinds een 2-tal jaar “speel” ik graag traiteur voor mijn ouders. Dan mogen ze een gerecht kiezen en lever ik aan huis. En nu valt het mij toch op dat lasagne toch wel bijzonder veel gevraagd wordt aan de traiteur 😉 Of om het met de woorden van mijn vader te zeggen “deze lasagne kan je nergens beter eten”. En als je weet dat mijn vader zeer grote lasagne liefhebber is en dit gerecht liefst overal proeft waar het op de menukaart staat, is dat toch wel een mega compliment.

Er is wat werk aan maar de moeite waard! Eigenlijk maak je 2 verschillende sauzen, een bechamelsaus en een bolognaise saus, dus op zich niet zo bijzonder maar het zijn bepaalde ingrediënten die toch het verschil maken denk ik.

Bijvoorbeeld in de bechamelsaus is een mega belangrijk kruid SALIE! Ik combineer vaak verse salie met gedroogde salie. Ik heb die idee gekregen toen de kids macaroni aten in Italiaans restaurant. Een heerlijke salie smaak zat er in die macaroni.

De volgende ingrediënten gebruik je om 1 grote ovenschotel te vullen. 4 tot 6 eetlepels roomboter, 4 eetlepels bloem, 1 liter halfvolle melk, peper, zout, vers geraspte parmezaanse kaas, verse salie en gedroogde salie.

Boter smelten tot de boter licht bruint. Dan zet ik altijd het vuur uit om de bloem toe te voegen. Ondertussen goed roeren zodat er geen klonters zijn. Het resultaat is ideaal een gladde mix die wel wat vast mag zijn en lekker ruikt naar koekjes. Dus als het wat te vloeibaar is dan kan je gewoon nog lepeltje bloem toevoegen. Dan voeg je geleidelijk melk toe (vuur terug opzetten maar niet al te hoog) en tussendoor altijd goed kloppen met mixer. Wanneer je de melk toevoegt zullen er wat klonters zijn maar die klop je er makkelijk uit. Dit wordt ideaal een mooie lopende saus. Doorgaans gebruik ik de volledige bus melk en let er vooral ook op dat de saus liever eerder wat lopend is dan vast. Tussendoor doe ik er al kruiden en kaas bij. Ik gebruik eigenlijk nooit vaste hoeveelheden maar werk volgens smaak. Dus tussendoor proeven is de boodschap! Van de parmezaan is dat toch een derde of zelfs helft van de hele blok. Heb ik verse salie in huis of uit de tuin dan leg ik een 7-tal blaadjes in een kopje heet water, even laten trekken en dat voeg je ook toe (salie blaadjes gooi je weg). Maar zelfs dan voeg ik ook nog gedroogde salie toe. Wees niet zuinig met de salie! Is de saus klaar dan zet je die aan de kant.

Voor de bolognaise saus gebruik ik 500gr gemengd gehakt, 1 grote ajuin in stukjes, 3 wortelen in stukjes,1 grote courgette in blokjes, 6 teentjes look, 800gr tomaten in blik, 2 kleine potjes tomatenpuree, flinke geut madeirawijn, peper, zout, provençaalse kruiden, curry (zeker koffielepel) en 250ml room.

Ajuin, wortel, courgette en geperste look in olijfolie stoven. Vaak roeren want anders wordt de look tè bruin (of je kan de look er ook later aan toevoegen). Is de ajuin beetje glazig (niet bruin!) gehakt en kruiden toevoegen. Af en toe blijven roeren tot het vlees gebakken is. Dan blussen met flinke geut madeirawijn (ik schat ongeveer een glas), tomatenpuree en tomaat in blik toevoegen. Nog eens de toer doen met alle kruiden. Deksel op de pan en op een zacht vuur alles laten garen tot de groenten zacht zijn. Wanneer de groenten zacht zijn gebruik ik vaak een puree stamper om tomaten fijn te prakken en voeg ik ook meestal nog wat rietsuiker toe. Hoeveelheid is moeilijk te zeggen want hangt ervan af hoe zuur de tomaten zijn en wat jouw smaak is dus terug proeven 🙂 Zitten de smaken goed dan voeg je room toe en zet het vuur af.

Nu maak je de laagjes. Ik start altijd met laagje bolognaise saus (tot de bodem gewoon bedekt is) en daar een 3-tal pollepels witte saus bovenop. Vervolgens laag lasagne vellen. Dan weer bolognaise en paar pollepels witte saus en ook wat geraspte emmental over de witte saus verdelen. En terug laag lasagne vellen. En zo ga ik verder tot 3 lagen lasagne vellen en zeker afsluiten met grote hoeveelheid witte saus. Dus als je ziet tussendoor dat er niet al te veel witte saus meer is, gewoon houden tot op het einde. En die laatste laag witte saus volledig bedekken met geraspte emmental. Dus de laagjes kaas tussenin zijn eerder beperkt terwijl de bovenste kaaslaag eerder royaal is.

Volg de instructies op de lasagne doos maar zo goed als altijd is dat 20 minuten in voorverwarmde oven van 180°. Na die 20 minuten even prikken met een mes of vork en als je nog wat weerstand voelt, gewoon nog 5 à 10 minuten extra laten garen. Et voilà 🙂

You Might Also Like