Eet weetjes

De voordelen van kokosolie

20 oktober 2015

Ik las net een heel interessant bericht over het gebruik van kokosolie. En aangezien ik zelf ondertussen grote fan ben van het gebruik van kokosolie in de keuken, deel ik het graag…
‘Veel mensen bakken in ‘populaire’ oliën zoals zonnebloemolie of sojaolie. Deze oliesoorten bevatten een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) dat niet goed is voor je lichaam. Aangeraden wordt om met kokosolie aan de slag te gaan. Waarom? Hieronder staan dé voordelen van de supergezonde olie die je voor een scala aan doeleinden kan gebruiken.
1. Kokosolie bestaat voor tweederde uit middellangeketen vetzuren (de zogeheten MCT’s). Deze zijn zeer ongevoelig voor hitte en oxidatie door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof in tegenstelling tot onverzadigde vetzuren zoals zonnebloem-, olijf- en saffloerolie.
2. In tegenstelling tot meervoudig onverzadigde oliën, heeft kokosolie een positief effect op de schildklier omdat het de afgifte van schildklierhormonen verhoogt.
3. De olie is vloeibaar bij 25°C, heeft een heel kleine moleculaire structuur en is heel goed opneembaar via de darmen en door de huid.
4. Door de MCT’s wordt kokosolie snel afgebroken en hebben weinig energie en enzymen nodig om opgenomen te worden. Ze worden eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen.
5. Kokosolie heeft door de MCT’s geen enzymen van de alvleesklier nodig noch tussenkomst van lever en gal. Dit is nuttig bij mensen met spijsverteringsproblemen, oudere personen, kleine kinderen of nerveuze mensen.

6. Kokosolie hydrateert, beschermt en herstelt haar en huid, mede door de hoge concentratie vitamine E. Het vermindert wallen onder de ogen, verzacht een verbrande huid en heeft een positieve invloed op littekens en striae.
7. Kokosolie brengt de hormonen in het lichaam beter in balans en zorgt er zelfs bij vrouwen in de menopauze voor dat symptomen als opvliegers en vaginale droogheid verminderen.
8. Kokosolie bevat een hoog gehalte aan laurinezuur, een bestanddeel dat ook in moedermelk zit en de immuniteit versterkt, en caprylzuur dat efficiënt werkt tegen virussen en schimmelinfecties.
9. Kokosolie zorgt, net als andere verzadigde vetzuren, voor een betere opname van omega-3 vetzuren.
Let bij de aankoop wel op dat je ongeraffineerde, koudgeperste, biologische kokosolie koopt. Deze is niet chemisch bewerkt of ontgeurd. Lang leve de tropische sferen het hele jaar door! Try it!

Bronnen:
http://www.energeticanatura-blog.com
http://www.earth-matters.nl/…/kokosolie-gezond-of-ziekmaker…

You Might Also Like