Chap Hoofdmaaltijd

Spaghetti bolognese

7 augustus 2023

Mijn eerste gerecht in de categorie “CHAP” kan alleen maar spaghetti bolognese zijn. Het is mijn absoluut favoriet gerecht en ik eet het nog altijd bij elke verjaardag. Spaghetti bolognese kan je op verschillende manieren maken en ik heb het lang gemaakt zoals de Italianen het doen. Dat betekent dan met als enige groenten wortel en witte selder, veel witte selder. Alleen heb ik bij het opgroeien van de kiddo’s gemerkt dat dergelijke gerechten ideaal zijn om meer groenten in te verwerken. Dus heb ik er toch mijn eigen versie van gemaakt.

Voor 5 personen reken ik 500gr gemengd gehakt, 1 grote ui, 4 teentjes look, 1 rode paprika, 3 wortelen, 3 stengels witte asperges en 1 courgette. 800 gram tomaten in blik, 2 kleine blikjes tomatenpuree en provençaalse kruiden.

Snij de ui in kleine blokjes en stoof op niet al te hoog vuur in olijfolie. De ui mag niet bruin worden dus voeg ik al snel het gehakt toe. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en provençaalse kruiden. Af en toe omroeren en ondertussen de andere groenten (in blokjes gesneden) toevoegen. Op het einde ook de geperste look toevoegen. Nu en dan blijven omroeren tot het vlees gebakken is.

Daarna de tomatenpuree en tomaten in blik toevoegen en nog eens kruiden met peper, zout en provençaalse kruiden. Als extra 3 laurierblaadjes toevoegen. Deksel erop en op middelhoog vuur lang laten stoven. Tussendoor af en toe omroeren. Het gerecht moet licht pruttelen. Heb je graag dat de groenten beetgaar zijn dan hoeft de saus niet zo lang te pruttelen. Ik heb echter tieners die hun wortelen graag boterzacht hebben dus dit gerecht staat best wel lang op het vuur.

Als je denkt dat de saus klaar is PROEVEN, altijd proeven!! Vaak voeg ik wat suiker toe (hangt ervan af hoe zuur de tomaten zijn die je gebruikt heb). Mogelijk moet je nog wat zout toevoegen. Als het echt niet zout genoeg smaakt dan kan je er mogelijk ook wat bouillon aan toevoegen maar doe ik persoonlijk nooit.

Je kan met deze saus eindeloos variëren. Vroeger gebruikte ik vaak rode wijn om het vlees mee te blussen na het bakken. Je zou zelfs porto of madeira wijn ervoor kunnen gebruiken want is al zoet. Je kan ook nog als lekker kruid venkelzaadjes toevoegen, vind ik persoonlijk mega lekker. Je kan het vlees nog extra kruiden met zachte curry of pikanter maken met cayenne peper. Dit zijn trouwens allemaal kruiden die je op het einde ook kan toevoegen als je vindt dat de smaak niet helemaal dat is. En je kan de saus ook afwerken met room.

Bij pasta bolognese kan je maar 1 soort pasta maken vind ik en dat is capellini 🙂 Tot groter ergernis van mijn hubby die toch wel graag eens dikker pasta erbij wil maar ik ben de kok en de kok kiest 🙂 Maar “the choice is yours”. 😉 En de enige echte kaas die er volgens mij bij hoort is geraspte emmental maar uiteraard kan je ook parmezaan gebruiken. En op tafel zet ik toch ook nog graag een potje tabasco. SMAKELIJK!!

You Might Also Like