Chap Hoofdmaaltijd

Macaroni

7 augustus 2023

Absolute favoriet van de jongste zoon 🙂 Hij is nu 15 en toont toch wel een leuke interesse in koken. Chocolade pudding hoef ik al lang niet meer te maken en ik vind wel dat hij aanleg heeft 😉 Dus dit gerecht moet hij zeker eens maken want niet zo moeilijk.

Voor 5 personen 1 liter half volle melk, verse roomboter, bloem, bacon reepjes (ik ben slecht met hoeveelheden maar is zo’n pakje waar je 2 helften hebt die je los van elkaar kan openen), blok parmezaanse kaas en geraspte emmental.

In een half grote kookpot 4 grote eetlepels boter smelten. Niet al te bruin laten worden! Is de boter gesmolten dan zet je die even van het vuur en je voegt 4 eetlepels bloem erbij. Goed roeren met een klopper zodat er geen klonters zijn. Het resultaat moet een soort deeg zijn dat een beetje naar koekjes ruikt. Geen paniek als dit vrij vast is want hoort zo, heel lopend is niet ideaal want dan heb je vermoedelijk te veel boter gebruikt. Doe dan gewoon nog wat extra bloem erbij. Terug op het vuur zetten en klein beetje melk erbij. Heel snel en ferm met de klopper erdoor want anders klonters. De truc zit erin om in het begin geleidelijk de melk toe te voegen en telkens te kloppen. Je zal op bepaald moment lichtjes saus zien ontstaan. Als je melk erbij voegt zal het telkens weer lopend worden maar met opwarmen indikken. En op bepaald moment is het resultaat van het indikken een mooie lopende saus. Let wel! Voor macaroni mag de saus best wel iets meer lopend zijn. Beter in elk geval dan te vast want de pasta slorpt heel veel vocht op en dan is de kans dat je een droge macaroni hebt.

Maar dan heb je nog geen macaroni saus want er moeten nog kruiden bij en nog wat kaas. Kruiden doe je met peper, zout EN gedroogde salie!!!!! Dit laatste is mega belangrijk want anders heb je een kaassaus die je bij bloemkool zou eten. Zo’n saus heeft als kruiden peper, zout en nootmuskaat. Dus nootmuskaat vervangen door gedroogde salie. Je mag er trouwens ook beetje salie thee aan toevoegen. Gewoon wat verse salie in heet water laten trekken. Dit is trouwens ideaal als de saus toch wat te dik blijkt wanneer je alle melk hebt opgebruikt. Die 4 eetlepels bloem komen namelijk overeen met een volledige bus melk.

De tip van de salie heb ik ontdekt op terugreis van zomerreisje. We waren met het gezin op vakantie geweest en op de terugweg deden we nog 1 laatste stop in een Frans stadje en we belandden in een Italiaans restaurantje. Daar at de jongste uiteraard macaroni en toen ik proefde vond ik het heerlijk maar was er vooral een smaak die ik niet kon thuisbrengen. Achteraf bleef ik maar denken wat het toch kon zijn tot ik paar weken later een gerecht at met een gelijkaardige smaak en ik wist dat er salie in zat. Dus zo beginnen experimenteren met de salie en is wat mij betreft echt een must.

Enfin, na de kruiden rasp ik direct in de pot wat verse parmezaanse kaas en doe ik zo’n 2 handjes geraspte emmental. Zeker proeven of er nog kruiden bij moeten. Ik heb geen hoeveelheden van de kruiden want ik doe dat echt volgens smaak maar van de salie gaat er toch wel flink veel in 🙂

Ondertussen bak je de baconreepjes in beetje olijfolie en zet je ruime pot water op het vuur voor de macaroni. Op die liter melk doe ik doorgaans een volledig pakje macaroni. En dan kan je kiezen om de macaroni te verdelen over kleine vuurvaste potjes of alles in één grote ovenschotel. Saus erover (ideaal “zwemt” de macaroni in de saus om te vermijden dat het te droog wordt). Er boven op nog wat emmental of gruyere of parmezaan raspen en eventjes in de oven grillen tot de kaas kleurt.

Dit is een typisch gerecht dat je best maakt en onmiddellijk serveert want als je het laat staan slorpt die pasta te veel saus op. Wil je toch op voorhand koken dan zet je de saus gewoon in de koelkast en kook je pas de pasta wanneer je wil eten. Is er nog wat over voor de dag erna dan kan je best wat room eronder mengen om het terug smeuïger te maken maar dag erna vind ik dit gerecht meestal niet meer zo top. Dus maken en alle op smullen 🙂

You Might Also Like