Zoete Zonde

Feestelijke panna cotta

5 januari 2025

Ere wie ere toekomt…dit recept komt van een Italiaans kookboekje “Pizza Pasta Pomodoro” waar ik niets aan veranderd heb qua recept maar wel qua presentatie. Recept is heeeeeeel eenvoudig en voldoet aan verschillende criteria: snel klaar, weinig ingrediënten, niet al te veel suiker, ideaal voor wie iets wil zonder ei, kan niet mislukken (denk ik) , waaaaauw effect als je het presenteert en super lekker 🙂

Ingrediënten: voor de presentatie op de foto gebruikte ik volle room, vanillestokje, suiker, agar agar. Voor de afwerking: verse frambozen, diepvriesframbozen, citroen, bloemsuiker

1 liter room + vanillestokje + 4 eetlepels suiker 10-tal minuten laten pruttelen. Voor de vanillestok gebruik ik liefst de iets duurdere versie want er zit gewoon meer vanille aan. Ik knip het stokje dwars door en uit beide helften schraap je de vanille in de room. Het stokje zelf doe ik ik ook nog in de room. Op niet al te hoog vuur (maar wel laten pruttelen) regelmatig roeren. Pot liefst diep genoeg want room kookt snel over.

Ondertussen 2 afgestreken theelepels (iets kleiner dan koffielepel) agar agar in 4 eetlepels water roeren. Na 10 minuten door de room roeren en nog 3-tal minuten verder laten pruttelen.

De mooie afwerking zit in het type schaal dat je gebruikt. Ik heb een zware taartvorm die eruit ziet als een mooi uitgesneden helm. Je kan eigenlijk om het even wat nemen. Vroeger gebruikte ik een glazen schaal of een vuurvaste pot , zolang je het maar omspoelt met koud water voor je het roommengsel erin doet. Dat omspoelen is belangrijk omdat je anders de opgesteven room nooit uit de vorm krijgt. Je zou ook kleine potjes kunnen gebruiken maar het mooiste resultaat vind ik zelf de “helm” taartvorm (zoals op de foto).

Even op het aanrecht laten afkoelen en dan nog minstens 1u in de koelkast zetten. Wil je opdienen dan de room schaal heel even onderdompelen in heet water omdat het makkelijker zou loskomen. Op de roomschaal leg je nu de plank of taartvorm waarop je wil opdienen en dan in een vloeiende beweging de plank omdraaien. Dit is het enige spannende moment om te zien of de room effectief wel “valt” maar is tot nu toe altijd al gelukt.

Afwerken kan je doen met verse framboosjes of nog ander klein fruit rondom. In de zomer zullen meloenbolletjes ook wel lekker zijn hierbij. Of granaatappelpitjes lijken me ook top. Daarnaast zet ik dan nog graag een potje met frambozencoulis. Dat kan je zelf maken door diepvriesframbozen te ontdooien en beetje citroensap en bloemsuiker aan toevoegen volgens smaak. Alles mixen en proeven of het zoet genoeg is. De citroen dient enkel om makkelijk te kunnen mixen en meer lopend te maken dus niet al te veel gebruiken. Je kan coulis trouwens ook kant en klaar kopen in diepvriesvak in supermarkt.

You Might Also Like